Conferencecall over Griekse voorstellen

Kort na de middag is een conferencecall van start gegaan tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-voorzitter Mario Draghi, IMF-directeur Christine Lagarde en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Ze bespreken de Griekse hervormingsvoorstellen die Athene gisterenavond heeft ingediend. Vanavond wordt hun inhoudelijke analyse verwacht.

De institutionele schuldeisers van Griekenland moeten zich uitspreken over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg, over de financieringsnoden van Athene en over de maatregelen die de regering-Tsipras gisteren aangekondigd heeft. "Voor het einde van de dag", zo zei een woordvoerder van de Commissie vandaag, zullen ze hun analyse overmaken aan de eurogroep: de ministers van Financiën van de eurozone.

Die ministers komen zaterdag om 15 uur samen en zullen beslissen of de "instellingen" op basis van de voorstellen onderhandelingen kunnen starten met Griekenland over een nieuw steunprogramma. Als dat het geval is, bestaat de kans dat de voor zondagavond aangekondigde top van staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone niet doorgaat. Bij een negatieve beoordeling lijkt een grexit onvermijdelijk.

Voorzichtig optimisme

Het is op dit ogenblik niet duidelijk aan welke kant het dubbeltje zal vallen. Verschillende eurolanden lieten zich al optimistisch uit, maar volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble staat de uitkomst van de eurogroep nog "open". De Franse president François Hollande spreekt over "ernstige maatregelen", de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann ziet een "kans op een akkoord".

Ook de Slovaakse minister van Financiën, Peter Kazimir, spreekt van "vooruitgang". "Maar het is nog altijd niet duidelijk of dit genoeg is", schrijft hij op Twitter. De Belgische minister Johan Van Overtveldt wordt om 16 uur in de Kamer ondervraagd over Griekenland.