Gent Jazz Festival breekt de Bijloke open

In de Bijloke in Gent is het Gent Jazz Festival van start gegaan. Voor de veertiende editie wordt nog meer gebruik gemaakt van de sfeervolle binnentuin en werd de "Garden Stage" op een nieuw stuk festivalterrein geplaatst.

"De sfeer van de Bijloke werkt super, we maken meer dan ooit gebruik van het prachtige kader", zegt organisator Bertrand Flamang over de herinrichting van zijn terrein. En het valt meteen op. Minder tenten en minder doeken, meer zicht op historische gebouwen en moderne architectuur én de Garden Stage op een nieuw stuk festivalterrein onder de kruinen van een hoogstamboomgaard.

Het festival voerde voor de eerste drie dagen genummerde zitplaatsen in voor het hoofdpodium, op vraag van festivalgangers. "Wat we wilden bereiken is gelukt: wie eerst kocht was zeker van de plaats die hij wou", aldus Flamang. Kritiek op "storende vips" pakte Gent Jazz Festival ook aan: er werd voor de gasten een mezzanine gebouwd in de hoofdtent. De openingsavond lokt traditioneel iets minder volk dan de daarop volgende festivaldagen, maar op basis van de voorverkoop verwacht organisator Flamang een bezoekersrecord.

De topper vanavond is muzikant, producer en labelbaas Bill Laswell, die de Marokkaanse percussionisten van de Master Musicians of Jajouka verenigt met zijn cultgroep Material. "Dit is iets wat hij zelf wilde doen", zegt Flamang. "Hij speelt al vijftien tot twintig jaar met die mannen samen, maar doet er vooral studiowerk mee." Laswell bracht multi-instrumentalist Bachir Attar mee, volgens Guy Peters (JazzMozaïek) allicht een van de legendarische Master Musicians. De aftrap van het festival werd vrijdag gegeven door Keenroh, de winnaar van Jong Jazztalent Gent 2014.

Staatavond staat onder meer het Charles Lloyd Quartet op het programma, voorafgegaan door onder meer door de 80-jarige pianist Abdullah Ibrahim. Het eerste festivalluik sluit zondagavond af met Tony Bennett en Lady Gaga. De 88-jarige crooner en de popster brachten vorig jaar de jazzplaat "Cheek to cheek" uit. Ongeveer vierduizend liefhebbers kochten al een ticket, er zijn enkel nog enkele tientallen plaatsen beschikbaar in categorie C.