Gevechten tussen militairen en gewapende groep in noorden

In een bosgebied in het noorden van Burundi, bij de grens met Rwanda, is vrijdag fel gevochten tussen het Burundese leger en een onbekende gewapende groep.

"Sinds vanmorgen rond 6 uur valt een gewapende groep een stelling van het leger aan in de gemeente Rugazi. We horen schoten en explosies", zei een lokale functionaris die anoniem wou blijven. Volgens een religieuze bron ter plaatse waren de gevechten halverwege de middag nog aan de gang.

"Een militaire bron zegt dat de groep vanuit Rwanda aanviel, maar we weten niet welke nationaliteit de aanvallers hebben", zei de gouverneur van de provincie Kayanza, Canisius Ndayishimiye, over de telefoon. De woordvoerder van het Burundese leger, kolonel Gaspard Baratuza, bevestigde dat er geschoten werd in dit gebied. Manschappen van het leger zijn ter plaatse gegaan om te zien wat er gaande is.

De kandidatuur van president Pierre Nkurunziza (foto) voor een derde ambtstermijn heeft Burundi in een zware politieke crisis gestort die gepaard gaat met geweld waarbij al minstens 70 doden vielen. Muitende generaals, die half mei een mislukte couppoging ondernamen, kondigden begin juli aan dat ze president Nkurunziza met geweld wilden verdrijven.