Graffitistraatje in Gent fleurt op voor 20e verjaardag

De twintigste verjaardag van de Gentse Werregarenstraat, in de volksmond bekend als het "graffitistraatje", wordt gevierd met een make-over. Nog tot morgen laten dertig graffitikunstenaars hun talenten los op de muren die voor de gelegenheid een blauw kleedje hebben gekregen.

"Er zijn er die werken rond insecten, ik zag een neushoornkever, er wordt gewerkt met gezichten of eerder met grafische patronen, de stijlen zijn zeer uiteenlopend en er is geen thema, de kunstenaars doen wat ze willen", zegt Siska Mingneau (vzw Graffiti).

De graffitikunstenaars komen vooral uit eigen land, meestal uit het Gentse, maar er zijn ook een Bulgaar en Nederlander aan het werk en zaterdag worden drie Australiërs verwacht. Er wordt overigens niet alleen met spuitbussen gewerkt, maar ook rollen en borstels en graffitistiften geven de muren opnieuw kleur. Twee hoogtewerkers zijn er voor kunstenaars die liever niet op de grond werken.

Al twintig jaar doet de Werregarenstraat dienst als gedoogzone. Nu en dan wordt een witwas georganiseerd, de vorige dateert van 2013 naar aanleiding van "De Gentse Lente".

Het tweedaagse verjaardagsevenement vindt plaats in het kader van "Puntanderelijn", een driedelig evenement op 10 en 11 juli dat niet alleen draait rond graffiti, maar ook rond stickers en hiphopbeats.