Griekenland verloor in 2014 een procent van zijn bevolking

De Griekse bevolking is in 2014 gekrompen met bijna één procent of meer dan 90.000 mensen. Het aantal mensen dat door de economische crisis Griekenland verlaten heeft, lag hoger dan het aantal immigranten, en er waren ook meer sterfgevallen dan geboortes.
AP2012
Een man wandelt langs een leegstaand huis in Athene.

Griekenland gaat daarmee in tegen de Europese trend, zo blijkt uit een rapport van de Europese Unie. De Griekse bevolking daalde van 10,9 miljoen naar 10,8 miljoen mensen, een verlies van 91.237 mensen over een periode van 12 maanden. 

Enkel het naburige Cyprus kende een nog grotere daling van de bevolking in 2014, terwijl in de hele Europese Unie de bevolking toenam met meer dan een miljoen mensen. Er leven in de EU nu 508,2 miljoen mensen.

Volgens het Europees agentschap voor statistiek Eurostat is het grootste deel van de daling te wijten aan emigratie. Die lag hoger dan de immigratie, ondanks het grote aantal immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten die in Griekenland hun toevlucht zoeken.

Maar ook het aantal geboortes is voor het vierde jaar op rij gedaald, en het wordt overtroffen door het aantal sterfgevallen. In 2014 werden in Griekenland zo'n 92.000 kinderen geboren, het laagste jaarlijkse aantal in de afgelopen tien jaar. Dat is zo'n 20.000 minder dan het aantal sterfgevallen.

Het fenomeen wordt mee veroorzaakt door het feit dat Griekenland de op vijf na oudste bevolking ter wereld heeft. Meer dan 20 procent van de Grieken is 65 jaar of ouder, en verwacht wordt dat tegen 2060 dat aandeel zal stijgen tot 33 procent.

In de rest van Europa ligt het aantal geboortes beduidend hoger dan het aantal sterfgevallen.