Hervormingsvoorstellen: wat zal het Griekse parlement zeggen?

Europa reageert voorzichtig positief op de hervormingsvoorstellen van Athene, die het Griekse parlement nu bespreekt. Hoogstwaarschijnlijk zal het parlement de voorstellen ook goedkeuren, aangezien de belangrijkste oppositiepartij, het conservatieve Nea Dimokratia voorstellen steunt. Helemaal anders is de toon bij vijf hardliners van Syriza, de partij van premier Alexis Tspiras.

Het Griekse parlement is al de hele avond aan het debatteren over de voorstellen van de Griekse regering aan Europa en de schuldeisers. 

In de commissie Financiën zijn de voorstellen goedgekeurd, de stemming in de plenaire vergadering wordt pas in de vroege uurtjes verwacht. Het lijkt wel duidelijk dat de voorstellen goedgekeurd zullen worden, zelfs als er leden van de regeringspartijen Syriza en ANEL tegenstemmen. Verschillende oppositiepartijen steunen immers de voorstellen.

Dissidenten

Premier Tsipras heeft wel degelijk af te rekenen met dissidenten in zijn partij. “We keren nog liever naar de drachme terug dan dat we toegeven aan de internationale schuldeisers”, zo klinkt het bij vijf hardliners binnen Syriza, de partij van Tsipras.

De vijf vinden dat de Griekse regering op de “chantage” moet reageren door de schuldeisers voor de keuze te stellen: ofwel een hulppakket zonder nieuwe besparingsmaatregelen, ofwel een exit uit de eurozone met opschorting van de aflossing van een onrechtvaardige en ondraagbare schuldenlast.

Syriza heeft 149 van de 300 zetels in het Griekse parlement.

Oppositie schaart zich achter voorstellen

De belangrijkste oppositiepartij, het christendemocratische Neo Dimokratia (76 zetels), steunt de hervormingsvoorstellen van de regering. Ook de centrumpartij To Potami (17 zetels) is voorstander.

De voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis, die vorige week ontslag nam, laat via Twitter weten dat hij niet op de stemming aanwezig zal zijn. Om familiale redenen. Hij staat wel achter zijn opvolger Euclides Tsakalotos.