Omar Sharif ("Lawrence of Arabia", "Doctor Zhivago") overleden

In Caïro is Omar Sharif overleden. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt. In de jaren 60 vergaarde de acteur wereldroem met rollen in films als "Lawrence of Arabia" en "Doctor Zhivago". Hij werd 83.

Sharif is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Eerder dit jaar bevestigde zijn manager nog dat hij aan de ziekte van Alzheimer leed.

Geboren in Egypte in een katholiek gezin, speelde hij vanaf 1953 in zijn thuisland mee in verschillende films. Zijn grootste successen boekte hij in de jaren 60 in Hollywood. Hij werd wereldberoemd met zijn rol van Sherif Ali in "Lawrence of Arabia" (1962), een film van David Lean. Daarin speelde hij aan de zijde van Peter O'Toole die in 2013 overleed.

Korte tijd later gaf Lean hem de hoofdrol van Yuri in "Doctor Zhivago" (1965). Ook die film werd een groot succes. Voor de beide rollen won Sharif een Golden Globe. Voor zijn rol in "Lawrence of Arabia" kreeg hij in 1963 een Oscarnominatie voor beste acteur in een bijrol.

Later speelde hij nog mee in films als "Funny girl" (1968), "The tamarind seed" (1974) en "Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran" (2003). Voor die laatste film won hij in 2004 de César voor beste acteur.

Tijdens zijn carrière wekte hij verschillende historische figuren tot leven. Zo kroop hij in de huid van Peter De Grote, Dzjengis Khan en Che Guevara. Eén van zijn laatste wapenfeiten dateert van 2008. Toen leende hij zijn stem aan de film "10.000 BC".