Proximus lanceert netwerk voor Internet der Dingen

Proximus start met de uitrol van een draadloos netwerk gebaseerd op een nieuwe technologie, LoRa, om toestellen met het internet te verbinden. Uniek aan deze technologie is dat ze over lange afstanden werkt en dat het energieverbruik zeer laag is waardoor de toestellen jarenlang autonoom kunnen functioneren, zo meldt de telecomoperator.

Het Internet der Dingen is de toekomst. De term verwijst naar een ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Alledaagse toestellen, gaande van auto's tot koelkasten, zullen dus in de toekomst met het internet verbonden zijn.

Daar is netwerkcapaciteit voor nodig. Daarom stapte Proximus eerder dit jaar in een internationale alliantie van technologiebedrijven en telecomoperatoren. Die internationale alliantie zal de standaard ontwikkelen voor netwerken die op lage frequentie werken. Batterijen in sensoren kunnen volgens Proximus dankzij het lage energieverbruik meer dan 5 jaar zonder opladen.

Proximus belooft een netwerk dat objecten op een kostenefficiënte manier met het internet kan verbinden. Dat netwerk, LoRa of "Low Power Wide Area Network", rolt Proximus voor het einde van dit jaar uit in de grote Belgische steden. Volgend jaar zou het beschikbaar moeten worden in heel België en Luxemburg.

Nu al lopen er testen waarbij kantoorgebouwen uitgerust worden met sensoren om het gebruik van sanitair en vergaderzalen te meten zodat onderhoudsploegen slim aangestuurd kunnen worden.