Redactie Servische radiozender B92 opgedoekt

De redactie van radio B92, symbool van verzet tegen de Servische oud-president Slobodan Milosevic en van onafhankelijke journalistiek, stopt ermee. De directie van de privéradiozender heeft beslist om 12 van de 17 overblijvende personeelsleden te ontslaan.

"Het is de laatste slag die aan deze radio wordt toegebracht", zegt een journaliste die gisteren is ontslagen. "De radiozender verloor geleidelijk aan zijn identiteit in de loop van de jaren die volgden op de val van Milosevic", in oktober 2000.

Radio B92 is opgericht in 1989, aan de vooravond van de zogenoemde Joegoslavië-oorlog die in de jaren 90 geleid heeft tot de ontmanteling van Joegoslavië. Gedurende meer dan een decennium was de zender een betrouwbare bron van informatie en een tegengewicht tegen de propaganda van de officiële media onder controle van Milosevic.

De huidige directie van B92 heeft het over "een verandering van concept" voor de radiozender.