Rokers lopen meer risico op schizofrenie

Roken zou het risico op schizofrenie kunnen verhogen. Dat melden onderzoekers van het King's College in Londen. Rokers zouden de psychische aandoening veel sneller en op jongere leeftijd ontplooien dan niet-rokers. Het onderzoeksteam van de universiteit in Londen dringt ook aan op verder onderzoek.
© BSIP / Reporters

Het onderzoeksteam van het King's College in Londen, universiteit voor Geneeskunde, stelt vast dat rokers meer kans zouden hebben om schizofrenie te ontwikkelen. Het team analyseerde de graad van hallucinaties, paranoia en wanen van 15.000 rokers en 273.000 niet-rokers.

"Het is altijd moeilijk om causale verbanden aan te tonen, maar onze bevindingen wijzen erop dat roken een mogelijke risicofactor is voor het ontwikkelen van psychose. Het moet dus serieus worden genomen", aldus James MacCabe, een deskundige in psychische aandoeningen die het onderzoek leidde.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische stoornis die ongeveer 1 op de 100 mensen treft. De ziekte ontwikkelt zich meestal in de vroege volwassenheid. De meest voorkomende symptomen zijn verstoringen in perceptie en in het denken. Daarnaast hebben patiënten vaak psychotische ervaringen en hallucinaties.

Nicotine beïnvloedt het niveau van dopamine, een chemische stof in onze hersenen. Te veel dopamine vergroot de kans op psychotische stoornissen. "Overtollige dopamine veroorzaakt door nicotine is de beste biologische verklaring voor psychotische ziekten", klinkt het bij de wetenschappers.

Roken werd al eerder geassocieerd met psychose. Patiënten die leiden aan schizofrenie zouden vaak meer roken om de pijn te verlichten. Het zou hen helpen om hallucinaties en de stressvolle symptomen van de ziekte tegen te gaan. Artsen moedigden bovendien vaak die vorm van zelfmedicatie aan.

Dat er nu een negatief verband is vastgesteld, baart de onderzoekers zorgen. Ze dringen dan ook aan op verder onderzoek.