RTBF pakt uit met geheim document over Tihange 1

"Het is een geheim document dat niemand durfde te publiceren, onder druk van de machtige groep GDF SUEZ", staat te lezen op de website van RTBF. Onze Franstalige collega's spreken van een genereus akkoord en vragen zich af wat Europa denkt van zulke afspraken.

De conventie met geheime afspraken tussen de regering en de eigenaars van de kerncentrales in ons land staat te lezen op de website van RTBF. Zoals bekend heeft de huidige regering-Michel de levensduur van de kerncentrales van Doel verlengd.

Onder meer oppositiepartij Groen stelde zich hier vragen bij en wou weten hoe een gelijkaardige verlenging onder de vorige regering-Di Rupo geregeld is. Die maakte afspraken met de eigenaars van Tihange 1: Electrabel en EDF.

Groen wou dat de huidige minister van Energie Marghem (MR) de afspraken openbaar maakte. De minister heeft dat lange tijd geweigerd wegens een vertrouwelijkheidsclausule. Maar na lang aandringen konden de groenen dan toch bekomen dat de federale parlementsleden het document mochten inkijken in een "data room". Ze mochten er wel geen kopieën van nemen.

Parlementsleden Kristof Calvo (Groen) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) wilden de tekst de wereld insturen door hem in een parlementaire resolutie te gieten. Dat zou hen indekken tegen schadeclaims van Eletrabel en EDF. Maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke wil die resolutie niet publiceren uit schrik voor een rechtszaak.

"Genereus akkoord"

Op de website van RTBF klinkt het dat de informatie "via een gunstige wind" op de nieuwsredactie terechtgekomen is. Volgens RTBF blijkt uit het document dat de eigenaars van de kerncentrales aanzienlijke voordelen kregen. Onze Franstalige collega's vragen zich ook af wat Europa denkt van zo'n akkoord tussen de Belgische staat, Electrabel en EDF.