Srebrenica, tragisch dieptepunt van de Bosnische oorlog

Twintig jaar geleden vond in Srebrenica, nog geen 2000 kilometer van hier, de genocide plaats die het tragische dieptepunt was van de Joegoslavische oorlogen. Meer dan 8000 Bosnische moslims werden vermoord door Servische milities.
1993 AP

Srebrenica was door de Verenigde Naties tot veilige zone verklaard. Nederlandse VN-militairen van Dutchbat waren in Bosnië om toe te zien op het bestand tussen de strijdende partijen en bescherming te bieden aan de moslimbevolking in een door Servische Bosniërs bezet gebied.

Maar de geschiedenis is bekend: de enclave Srebrenica valt en wordt ingenomen door Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Duizenden inwoners vluchten de bergen in.

Zo’n 25.000, vooral vrouwen, kinderen, ouderen en gewonden, stromen samen in Potocari, waar de legerbasis van Dutchbat gevestigd is. Op de basis zoeken ze bescherming, maar de soldaten kunnen die niet geven. Een 5000-tal vluchtelingen wordt op de basis toegelaten, 20.000 anderen staan bijeengepakt buiten het hek.

De mannen en jongens worden door de Bosnisch-Servische milities gescheiden van hun vrouwen en kinderen, afgevoerd en geëxecuteerd.

Ook van de mensen die naar de bergen zijn gevlucht, overleven velen de tocht niet. Ze sterven door honger, uitputting of geweld van de Servische milities door wie ze wekenlang worden opgejaagd.

Potocari is nu de begraafplaats van duizenden slachtoffers van de genocide, en een gedenkplaats. Het is de eindhalte van de Vredesmars waaraan ook Sanela Salkic deelneemt.