Stalen spiegelzuil van 19 meter verrijst op Korenmarkt in Gent

Op de Korenmarkt in Gent verschijnt volgend jaar een negentien meter hoge stalen balk met één reflecterende spiegelzijde die "omgeving en hemel opneemt in de sculptuur". Het kunstwerk biedt elk jaar op 1 mei om precies 16 uur een extra spielerei, want dan liggen schaduw en reflectie in elkaars verlengde.

Met HEM 600, genoemd naar het type steunbalk dat de basis vormt voor veel moderne bouwwerken, wil Ann Veronica Janssens eerbetoon brengen aan de Gentse architectuurgeschiedenis en aan architecten en bouwkundigen van over de hele wereld.

Het kunstwerk heeft één gepolijste zijde, die de sculptuur een immaterieel aspect moet geven. "Er ontstaat rond het werk een spel van licht en schaduw", legt schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) uit. "De schaduw van de balk en de reflectie van de spiegelzijde draaien op hun eigen ritme rond het werk. Het lijkt alsof ze elkaar nooit te pakken kunnen krijgen in dit kat- en muisspel, maar dat is niet zo. Elk jaar op 1 mei precies om 16 uur liggen de schaduw en de reflectie in elkaars verlengde."

De datum is arbitrair gekozen en niet als cadeau voor de socialisten, zegt kunstenares Janssens. "Het is een feestdag voor iedereen en er is op die dag veel kans op zon en goed weer", zegt ze.

De balk zal de eerder voorgestelde glinsterende snoer van kunstenares Ayse Erkmen vergezellen. De voorziene sokkels zullen worden afgebroken, want de kunstwerken vertrekken vanop het straatniveau.

S.M.A.K. zal van november tot februari een tentoonstelling brengen met werk van de twee kunstenaars en belicht ook de twee kunstwerken op de Korenmarkt. De plaatsing is voorzien voor de eerste helft van 2016. De kunstwerken kosten elk 350.000 euro.