Treinbestuurders ASTB staken elke zaterdag in de zomer

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) bevestigt zijn stakingsaanzegging van eind vorige week. Dat betekent dat de treinbestuurders bij deze kleinere vakbond elke zaterdag gaan staken, van 18 juli tot eind augustus.

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) eist betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden voor zijn leden. De beslissing om inderdaad te gaan staken is genomen na raadpleging van de achterban. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt het ASTB 3.800 treinbestuurders.

De vakbond heeft overleg gepleegd met de NMBS, maar dat heeft niets opgeleverd. De NMBS beschouwt de staking trouwens als contraproductief.

De staking begint telkens om 3 uur 's ochtends en duurt 24 uur. De actie wordt niet bepaald positief onthaald door de gebruikersvereniging TreinTramBus (TTB), maar vooral ook door de burgemeesters van de kustgemeenten, die vrezen dat ze door de actie minder dagjestoeristen over de vloer zullen krijgen.