Vulkaan stuurt vliegverkeer rond Bali in de war

De Indonesische luchtvaartautoriteiten hebben vijf luchthavens gesloten, waaronder de internationale luchthaven van Denpasar, op Bali. De vulkaan Raung, op Oost-Java, stoot sinds vorige week een aswolk uit die potentieel gevaarlijk is voor straalvliegtuigen. Een 350-tal vluchten zijn geschrapt en duizenden passagiers zitten geblokkeerd, onder wie ook veel buitenlandse toeristen.

Naast de internationale luchthaven van Denpasar zijn ook twee luchthavens op het eiland Lombok en twee luchthavens in het oosten van Java gesloten. Tal van binnenlandse vluchten zijn geschrapt, maar ook veel buitenlandse vluchten van en naar Denpasar. Een KLM-vlucht naar Denpasar is geland op de luchthaven van Singapore. Tien Belgische reizigers zitten vast op Bali en een 40-tal andere landgenoten die op weg waren naar Bali zitten vast in Bangkok.

Hoe lang de hinder nog zal duren, is nog niet duidelijk. Volgens de luchtvaartautoriteiten hangt dat af van de activiteit van de vulkaan Raung.

Fijn vulkaanas is gevaarlijk. Straalverkeersvliegtuigen zuigen grote hoeveelheden lucht aan en de as in die lucht dreigt in de motoren te verhitten tot een soort gesmolten glas. Als die substantie zich vastzet op de binnenkant van de vliegtuigmotoren kan dat fatale gevolgen hebben. In 2010 stuurde een grote aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van West-Europa in de war.