"Griekse voorstellen basis voor onderhandelingen over steunprogramma"

De geldschieters van het noodlijdende Griekenland vinden de hervormingsplannen van de Griekse premier Alexis Tsipras een basis om te onderhandelen voor een nieuwe noodlening. Dat laat een Europese bron weten. Straks komen de euroministers van Financiën bijeen in Brussel over de kwestie.
Een pro-Europa betoger voor het Griekse parlement in Athene

De Europese Commissie, De Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Muntfonds (IMF) hebben zich gebogen over de hervormingsplannen die Tsipras donderdagavond twee uur voor de deadline heeft ingediend. Daarin staan onder meer hogere belastingen, hervormingen van de pensioenen en privatiseringen.

Nadat eerder verschillende Europese leiders zich al voorzichtig positief hebben uitgelaten over de plannen en het Griekse parlement gisteravond premier Tsipras groen licht heeft gegeven, zeggen nu ook de Europese Commissie, de ECB en het IMF dat de Griekse voorstellen een basis vormen voor verdere onderhandelingen. "Onder bepaalde voorwaarden worden de plannen gezien als een basis voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma", laat een bron weten.

Het oordeel van de kredietverleners is gisteravond nog overgemaakt aan de voorzitter van de eurogroep. Een belangrijke richtsnoer is dat voor de ministers van Financiën van de eurozone die straks bijeenkomen. Zij zullen op basis daarvan de Griekse vraag naar extra geld onder de loep nemen. Morgen moeten de regeringsleiders van de eurolanden hun oordeel uitspreken.

"Positieve signalen, maar er blijven obstakels"

Athene heeft 53,5 miljard euro gevraagd om de schulden tot 2018 te kunnen afbetalen. Volgens Europese bronnen zou dat bedrag kunnen oplopen tot 74 miljard.

Nu er positieve signalen te horen zijn bij de geldschieters, lijkt het erop dat Griekenland dat geld ook effectief zal krijgen. Al blijft het voorzichtig afwachten. "De hoop op een akkoord neemt inderdaad toe, maar toch blijven er obstakels. Alle landen van de eurozone moeten akkoord gaan en er blijft ook de vraag wat er met de schuldherschikking gebeurt", zegt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Bovendien dreigt een akkoord Tsipras met een politiek probleem in eigen land op te zadelen. Ondanks de grote meerderheid in het parlement die voor het hervormingsplan te vinden was, hebben 15 leden van de meerderheid te kennen gegeven dat ze tegen nieuwe besparingsmaatregelen zijn. En dat zou de meerderheid van de Griekse premier wel eens in gevaar kunnen brengen.

"Het is duidelijk dat het vertrouwen een enorme deuk heeft opgelopen", zei een sceptische Nederlandse staatssecretaris van Financiën net vóór de vergadering van de eurogroep. "De Grieken hebben wel en stap gezet, maar tegelijkertijd zien we dat de instituties heel kritisch over het voorstel zijn. Eigenlijk is hun conclusie dat er nog wat voorwaarden moeten worden ingevuld voor onderhandelingen kunnen worden begonnen. Voor de rest hebben wij ook zorgen over de krachtdadigheid en het engagement van deze regering."

Premier Michel hoopt op "optimistisch traject voor de toekomst"

"Ook premier Charles Michel is voorzichtig positief. "We denken dat een stap is gezet in de goede richting, maar we zijn er nog niet", zei Michel in de marge van de 11 juli-viering op het Brussels stadhuis. "Ik hoop dat de komende uren de kans zullen bieden aan elkeen om de standpunten naar mekaar toe te brengen om tot een akkoord en tot de nodige stabiliteit te komen."

De Belgische eerste minister wil echter niet te vroeg victorie kraaien. "Er is nog werk aan de winkel in de komende uren - wellicht deze namiddag en wellicht ook morgen - om een traject vast te leggen dat, naar ik hoop, een optimistisch traject voor de toekomst zal zijn", aldus nog Michel. Zelf belde Michel afgelopen nacht nog met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en zijn Nederlandse evenknie Mark Rutte.