Europese wegen slibben dicht met vakantieverkeer

Het is druk op de Franse wegen. Mobiliteitsorganisaties VAB en Touring verwachten erg veel vakantieverkeer. "Donkerrood voor Frankrijk en een zwarte dag voor de Rhônevallei", luidt het.

Wie vanochtend op Belgische snelwegen reed, zag het vast: hordes auto's met sleurhutten, aanhangwagens en fietsdragers. Nu voor grootste deel van Nederland de vakantie is begonnen en ook in eigen land het bouwverlof is gestart, is de grote trek richting het zuiden op gang gekomen.

De grote uittocht begon gisteravond al en ook vanochtend kwam de verkeersdrukte weer vroeg op gang.

Tunnels

Vanmiddag stond er meer dan 500 km file in Frankrijk. Op de A7 Lyon-Orange zorgt een accordeonfile van ruim 75 km voor meer dan een uur vertraging. Ook op de as Parijs-Bordeaux en Parijs-Clermont Ferrand staan files. Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië is intussen sprake van zowat twee uur en een kwartier vertraging, aldus VAB en Touring.

Voor die andere belangrijke tunnel richting het zuiden, de Gotthardtunnel in Zwitserland, is het al meer dan een uur aanschuiven. In Oostenrijk is sprake van druk maar vlot verkeer, zeggen beide automobilistenverenigingen.

In Duitsland staat dan weer slechts een zestigtal kilometer in het hele land, waarvan zo'n 30 kilometer rond München.

File op de E40

Ook in eigen land loopt het verkeer niet van een leien dakje.  Op de 40, in de richting van de kust is de wachttijd opgelopen tot 1,5 uur. Dat komt door een samenloop van omstandigheden: de werkzaamheden in Wetteren en een ongeval in Drongen. 

Het Vlaams Verkeerscentrum adviseert om om te rijden via de E34 of via Kortrijk.