IS eist aanlag op Italiaans consulaat Cairo op

Bij een bomaanslag in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zeker een dode en vier gewonden gevallen. De explosie vond plaats vlak bij het Italiaanse consulaat dat daarbij zware schade opliep. In een mededeling op Twitter heeft de terreurorganisatie IS de aanslag opgeëist.

De ontploffing gebeurde iets voor negen uur vanmorgen plaatselijke tijd op een van de drukste plaatsen in de Egyptische hoofdstad. Zelfs op een zaterdagmorgen tijdens de ramadan krioelde het er van voertuigen en voetgangers.

De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet bekend, twee van de vier gewonden zijn Egyptische politieagenten. Onder de slachtoffers zijn evenwel geen Italiaanse medewerkers van het consulaat omdat het gebouw op het moment van de explosie gesloten was. Het gebouw liep wel zware schade op: in de gevel is een gat geslagen. Ook een ondergrondse waterleiding is geraakt waardoor de straat onder water is gelopen.

"Ik was aan het slapen toen de ontploffing gebeurde", zegt Ahmed Hasan die in de buurt woont. "Mijn raam werd weggeblazen en toen ik buitenkwam was de lucht gevuld met stof." Hasan liep lichte snijwonden aan zijn been op.

"Italië laat zich niet intimideren"

De politie heeft de omgeving van het consulaat afgesloten om de onderzoekers hun werk te kunnen laten doen. Volgens de eerste onderzoeksresultaten is er een bomauto vanop afstand tot ontploffing gebracht. De onderzoekers hebben al enkele auto-onderdelen teruggevonden.

De terreurorganisatie IS heeft de aanslag intussen opgeëist via een mededeling op Twitter. "IS-militanten hebben een auto geladen met 450 kilo explosieven tot ontploffing gebracht", luidt het.

Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Palo Gentiloni is het duidelijk een aanslag gericht tegen het consulaat van zijn land. "Italië laat zich daardoor niet intimideren", deelde hij mee via Twitter.

Sinds enkele weken wordt Egypte opnieuw getroffen door een golf van geweld. Nog geen twee weken geleden werd een belangrijke openbare aanklager gedood bij een explosie aan zijn woning. Sinds het Egyptische leger de islamitische president Mohamed Morsi in 2013 van de macht verdreven heeft, is het aantal jihadistische aanvallen in Egypte fors toegenomen. Vooral de ordediensten moeten het daarbij ontgelden.