Mogelijk geen Finse steun voor nieuw hulpprogramma

Het lijkt erop dat Finland een nieuwe deal met Griekenland mogelijk niet zal steunen. De eurosceptische partij Ware Finnen dreigt ermee de regeringscoalitie op te blazen als Finland instemt met een nieuw steunprogramma. Dat meldt de Finse openbare omroep.

Volgens YLE heeft Ware Finnen op een vergadering in Helsinki geëist hebben dat minister van Financiën Alexander Stubb zich in Brussel moet verzetten tegen een nieuw steunprogramma en een Griekse uitstap uit de eurozone moet verdedigen. Zoniet zou de nationalistische partij de amper drie maanden oude coalitie opblazen.

Het bericht is niet bevestigd, maar het zou wel kunnen verklaren waarom de anders zo spraakzame Stubb de lippen op elkaar hield bij zijn aankomst in Brussel.

Waarnemers wijzen er wel op dat Finland eigenlijk geen vetorecht heeft. Er bestaat immers een uitzonderingsprocedure in het ESM-verdrag die steun uit het Europese noodfonds mogelijk maakt als een gekwalificeerde meerderheid van 85 procent ermee instemt. Daardoor zouden enkel Duitsland, Frankrijk en Italië de facto een beslissing op eigen houtje kunnen blokkeren.