Muziekmogol uit VS investeert in Belgische blog HumanHuman

De Amerikaan Lyor Cohen, CEO van het onafhankelijke platenlabel 300 Entertainment (ex-Def Jam, ex-CEO Warner Music), investeert in HumanHuman, een online community voor muziekliefhebbers en het geesteskind van de Antwerpse webdesigner Senne Van Den Bogaert. Dat meldt De Tijd vandaag.

Van Den Bogaert (foto in tekst) begon vier jaar geleden met HumanHuman, een hobbyproject waarin hij zijn liefde voor nieuwe muziek en zijn werk als webdeveloper combineerde. HumanHuman is een platform waarop bloggers van over de hele wereld nieuwe artiesten kunnen tippen waarvan ze vermoeden dat die internationaal gaan doorbreken. Daarna kunnen de andere leden van de community stemmen en discussiëren.

Van Den Bogaert ontwikkelde ook een algoritme dat meet hoe succesvol een artiest is. "Ik wou bijhouden of de bands die ik tipte effectief populair werden, om statistisch te bewijzen dat ik ze vroeg ontdekt had." Hoe meer mensen akkoord gaan, hoe reëler de kans dat een artiest doorbreekt. En hoe meer stemmers zich al bewezen hebben, hoe meer gewicht hun stem krijgt. "De combinatie van een sterke community en data maakt ons uniek", verduidelijkt Van den Bogaert.

Het project trok ook de interesse van Cohen en Van Den Bogaert mocht in de zomer van 2014 al enkele dagen naar de VS om kennis te maken en over het project te praten. Maar het is pas nu dat de deal helemaal rond is en dat het bedrijf, waarvan Cohen voor 45% eigenaar geworden is, opgericht is. "Ik ben nu fulltime CEO", bevestigt een zeer tevreden Van Den Bogaert aan deredactie.be. "Voorlopig wil ik mijn team wel compact houden. Ik ben zelf webdesigner. Samen met een developer werk ik aan een nieuwe site. Voor onze longreads werk ik samen met freelancers. Maar op dit moment ben ik de enige in vaste loondienst."

Artiesten als Alt-J, Alabama Shakes en Hozier (foto bovenaan) werden getipt op HumanHuman lang voor ze in de mainstream media en op de traditionele radiozenders opdoken. Dankzij de financiële inbreng van Cohen zal het platform geprofessionaliseerd worden. Het doel is nu ook een breder publiek te bereiken en van HumanHuman een sterk merk te maken. "Straks een HumanHuman-podium op South by Southwest in Texas (groot festival in de VS, nvdr) moet lukken", maakt Van Den Bogaert zich sterk.

Wie is Lyor Cohen?

Lyor Cohen is de CEO en mede-oprichter van het onafhankelijke platenlabel 300 Entertainment. Hij zit al meer dan 30 jaar in de hiphopwereld en werkte voor verschillende labels.

Cohen stond aan het hoofd van Def Jam Recordings en schopte het later tot CEO van Warner Music Group. Nadat hij daar wegging, richtte hij 300 Entertainment op. Cohen is bevriend met artiesten als Jay Z en Kanye West. Hij staat erom bekend graag risico's te nemen en noemt zichzelf een buitenbeentje in de traditionele platenindustrie.