NMBS: "Nog geen beslissing over 450 dubbeldeksrijtuigen bij Bombardier"

De NMBS ontkent dat er een akkoord is ondertekend met de Canadese treinconstructeur Bombardier voor de bouw van 450 rijtuigen voor nieuwe dubbeldektreinen in de Brugse vestiging. Eerder vandaag had een vertegenwoordiger van de christelijke vakbond gezegd dat er een principeakkoord bestond over de megabestelling, waardoor er werkzekerheid kan komen voor zo'n 200 arbeiders.

De spoorwegen kunnen niet bevestigen noch ontkennen dat er een principeakkoord is, maar benadrukken wel dat er zeker nog geen definitief akkoord is. Wanneer er wel een beslissing verwacht wordt in het dossier, wil de NMBS niet preciseren.

In de Brugse vestiging van de Canadese treinbouwer heerst economische werkloosheid bij gebrek aan orders. Slechts zeventig van de driehonderdvijftig arbeiders zijn nog aan het werk.

De (nog niet bevestigde) nieuwe bestelling van de NMBS geeft "opnieuw jaren werk voor zo'n tweehonderd arbeiders", zegt vakbondsman Luc Logghe. "Dat is op lange termijn nog onvoldoende, maar we hopen dat er nog bestellingen bijkomen".

Drie miljard euro

Bombardier onderhandelt daarnaast samen met Alstom exclusief met de Belgische spoorwegen over een bestelling van ongeveer 1.300 dubbeldeksrijtuigen, goed voor een prijskaartje van zowat drie miljard euro. Die investering zal worden gespreid omdat de NMBS moet besparen.

Bombardier in Brugge zou de rijtuigen bouwen en in de Alstom-fabriek in Charleroi zou het elektrische gedeelte worden gebouwd. De nieuwe rijtuigen zullen vanaf 2017 over de Belgische sporen rijden.