Nog steeds geen zicht op akkoord eurogroep

Na urenlang onderhandelen heeft de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone nauwelijks wat opgeleverd. De ministers zouden nu werken aan een verklaring waarin Athene wordt aangemaand om meteen van start te gaan met de uitvoering van een aantal maatregelen.

Volstaan de besparings- en hervormingsvoorstellen van de Griekse regering om onderhandelingen op te starten over een nieuw steunprogramma? Op die vraag moeten de ministers een antwoord zien te vinden, maar het ziet er niet naar uit dat dat er snel zal komen.

Na urenlang onderhandelen zijn de ministers nog niet in de buurt van een oplossing voor de Griekse crisis. Er zou nu sprake zijn van een een plan waarbij de Grieken volgende week een aantal concrete maatregelen moeten nemen om zo te bewijzen dat het hen menens is. Daarop zou dan een nieuwe, finale vergadering van de eurogroep moeten volgen.

Kort voor middernacht zijn de ministers van Financiën uit elkaar gegaan. Morgenochtend zouden ze doorgaan met vergaderen. Later zondag is er een Europese top gepland van de staatshoofden en regeringsleiders. Zij krijgen dan wellicht de hete aardappel doorgeschoven.

"Schäuble stelt tijdelijke grexit voor"

"Van goede tekenen is hier geen sprake", zegt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck, die de bijeenkomst volgt, aan het einde van deze zaterdag. Zijn conclusie gold eigenlijk al bij aanvang van de vergadering.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei vooraf dat hij vreesde dat de onderhandelingen "extreem moeilijk" zouden worden. De zakenkrant Frankfurter Allgemeine had een voorstel ingekeken dat Schäuble op tafel zou leggen (zie Tweet). 

Volgens de krant zou Schäuble Griekenland twee opties geven. Ofwel veel scherpere voorstellen, waarbij de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen zouden moeten verkopen. Ofwel een tijdelijk vertrek uit de eurozone, een time out waarbij Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Griekenland blijft in dit scenario wel lid van de Europese Unie en krijgt "groeiversterkende, humanitaire en technische steun".

Griekse functionarissen ontkennen echter dat Schäuble of iemand anders heeft gesproken over een tijdelijk vertrek uit de muntunie. "Een grexit is door niemand ter sprake gebracht", klinkt het.

"We zijn er nog niet"

Voor de aanvang van de vergadering lieten er zich behalve Schäuble nog meer ministers sceptisch uit over de nieuwe Griekse voorstellen die momenteel op tafel liggen.

"We zijn er nog niet", zei voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem. "Er is nog veel kritiek op de inhoud van de voorstellen. Maar vooral: het vertrouwen is een groot probleem. Kunnen we erop vertrouwen dat de Griekse regering de voorstellen ook effectief zal uitvoeren?"

Ook de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes sprak zich negatief uit over de Griekse plannen. "De Grieken hebben stappen gezet, maar niet voldoende."

Mogelijk zal de vergadering van de ministers van Financiën tot in de vroege uren duren. Als er geen akkoord komt, dan ligt het dossier morgen op tafel van een extra top van de staatshoofden en regeringsleiders.