Presidentsverkiezingen in Burundi week uitgesteld

In Burundi worden de presidentsverkiezingen met een week uitgesteld tot 21 juli. Dat meldt de woordvoerder van de Burundese president. Normaal gezien moesten de Burundezen al op 15 juli een nieuwe president kiezen, maar de autoriteiten hadden uitstel gevraagd wegens de onrust in het land.

Het is al enkele maanden erg onrustig in Burundi. President Pierre Nkurunziza is kandidaat voor een derde ambtstermijn als staatshoofd, hoewel dat eigenlijk in strijd is met de grondwet. Zijn kandidatuur stuit op heel wat verzet, en het is al meermaals tot gewapende confrontaties tussen politie en betogers gekomen. Daarbij zijn al tientallen doden gevallen.

In mei pleegde een groep officieren nog een mislukte staatsgreep. Vooral in het leger heerst nogal wat ongenoegen over de kandidatuur van Nkurunziza.

Het uitstel zou de Oegandese president Yoweri Museveni de tijd moeten geven om te bemiddelen tussen de verschillende partijen in het Centraal-Afrikaanse land.

"Burundi beetje in staat van oorlog"

Gisteren hebben rebellen stellingen van het Burundese leger in het noorden van het land aangevallen, en ook daar zijn slachtoffers gevallen. "Burundi is een beetje in staat van oorlog", zegt journalist Marc Hoogsteyns vanuit de Burundese hoofdstad Bujumbura. Ook in Bujumbura zelf is afgelopen nacht weer een dode gevallen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders toont zich "erg ongerust" over de escalatie van het geweld in Burundi. "Iedereen die zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen of het verzoeningsproces in het gedrang brengt, riskeert sancties of zelfs gerechtelijke vervolging door internationale gerechtelijke instanties", waarschuwt hij.