Topvrouw Reddit moet wijken na opstand van "Redditors"

Na een dagenlange opstand tegen haar, heeft de CEO van Reddit beslist ontslag te nemen. Ellen Pao kwam onder vuur te liggen nadat ze een personeelslid van de populaire sociale nieuwswebsite had ontslagen. Met haar vertrek krijgen ruim 200.000 "Redditors" hun zin. Pao wordt opgevolgd door medeoprichter Steve Huffman.

De revolte tegen Pao brak uit begin deze maand. Toen stuurde ze directrice Victoria Taylor de laan uit. Zij was verantwoordelijk voor de moderatoren op de sociale nieuwswebsite. Diezelfde moderatoren gingen als eersten dwarsliggen: enkele populaire subfora van Reddit werden gesloten, wat dan weer tot ongenoegen leidde bij de gebruikers, ook wel "Redditors" genoemd. 

Ook zij lieten zich niet onbetuigd. In een mum van tijd werd een petitie opgestart tegen CEO Ellen Pao. Met ruim 200.000 digitale handtekeningen op die petitie werd haar positie onhoudbaar.

"Ik heb het goede, het slechte en het lelijke gezien"

In een schriftelijke mededeling op Reddit maakte Ellen Pao haar ontslag wereldkundig. "Na meer dan twee jaar bij Reddit heb ik vandaag mijn ontslag ingediend", schrijft ze. "In de acht maanden als CEO heb ik op Reddit mooie, slechte en lelijke dingen gezien. Het goede was bijzonder inspirerend, het lelijke deed me twijfelen aan de menselijkheid."  

Opvallend: in haar ontslagbrief rept ze met geen woord over haar beslissing om directeur Victoria Taylor de laan uit te sturen. "De raad van bestuur eiste voor de komende zes maanden een sterkere aangroei." Maar die groei acht ze niet realistisch binnen de geldende principes van Reddit.

Lang is de vacature voor CEO niet vacant gebleven. Mede-oprichter Steve Huffman zal met onmiddellijke ingang Reddit leiden. Sam Altman, de voorzitter van Reddit, roemt de nieuwe CEO om zijn gerichte en doordachte aanpak. "Het feit dat hij een van de stichters is, is een enorm voordeel", zegt Altman op de website van Wired.