Tsipras krijgt fiat van het Griekse parlement

Het Griekse parlement heeft gisteravond laat de hervormingsplannen van premier Alexis Tsipras met een grote meerderheid goedgekeurd. De premier heeft nu een mandaat om met de geldschieters te onderhandelen over een reddingsplan voor Griekenland.

Premier Tsipras kreeg wel te maken met dissidentie in de rangen van zijn eigen Syriza-partij, maar dat bracht hem tijdens de stemming niet in de problemen omdat hij zich eerder al had verzekerd van de steun van de meeste oppositiepartijen. 251 parlementsleden stemden uiteindelijk voor, 32 tegen. 8 leden onthielden zich of bleven weg.

Tsipras heeft nu een mandaat van zijn parlement om te onderhandelen met de instellingen - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - over vers geld voor zijn land.

Eurogroep

Vanmiddag, om 15 uur, komt de eurogroep samen over de ultieme voorstellen die de Griekse regering eergisteren heeft gedaan. "Het is al de zevende keer in ruim drie weken tijd dat de ministers van Financiën van de eurozone zich buigen over Griekenland", legt tv-journalist Michaël Van Droogenbroeck uit. "Maar deze keer is het anders. Er is het plan dat de Griekse regering donderdagavond heeft doorgestuurd en dat voor het eerst voorzichtig positief onthaald wordt door de geldschieters."

Als de eurogroep het licht op groen zet, kan Griekenland hoogstwaarschijnlijk in de eurozone blijven en kunnen de onderhandelingen over een derde reddingsplan voor het financieel moegetergde land eindelijk beginnen. "De prioriteit is nu om te zorgen voor een positieve uitkomst van de onderhandelingen. Al het andere komt daarna wel", zegt Tsipras.

De feitelijke beslissing om de onderhandelingen herop te starten valt wellicht op de top van de staats- en regeringsleiders van de eurolanden, morgen in Brussel.