Vlaamse Eretekens voor het eerst uitgereikt

In het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaams minister-president, zijn voor het eerst de Eretekens van de Vlaamse Gemeenschap uitgereikt. Die tekens gaan naar acht verdienstelijke Vlamingen die dankzij hun werk belangrijk zijn voor het imago van Vlaanderen. Voortaan wordt de uitreiking een jaarlijkse traditie op 11 juli, de Vlaamse feestdag.
Zuster Jeanne Devos kreeg een Groot Ereteken

Vier Vlamingen kregen een Groot Ereteken. Onder hen zuster Jeanne Devos, die gelauwerd wordt voor haar werk in de sloppenwijken van de Indiase stad Mumbai. "Dit is voor mij heel belangrijk en een erkenning voor het werk van de vrouwen die uit de slavernij naar een arbeidsbeweging gekomen zijn. Ik neem dit teken mee en geef het aan hen want mijn naam is hun naam", reageerde Devos achteraf.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelde Mieke Van Hecke - de voormalig topvrouw van het katholieke onderwijs - voor. "Zij heeft voor het onderwijs ontzettend veel betekend. Maar ook als mens en als politica droeg ze het sociaal zijn heel diep in haar hart", aldus minister Crevits.

Ook Manu Ruys (voormalig politiek commentator) en Wivina Demeester (voormalig minister van Begroting van de toenmalige CVP) kregen een Groot Ereteken. Vier andere verdienstelijke Vlamingen kregen een gewoon Ereteken. (Frank Cuyt - directeur Vlaams Welzijnsverbond // Reinhilde Decleir - actrice // Wilfried Vancraen - CEO // Peter Van Eenoo - antidopingprofessor).

Vlaamse tegenhanger voor adellijke titels

Het is voor het eerst dat de Vlaamse regering de Vlaamse Eretekens heeft uitgereikt. Die moeten de tegenhanger vormen van de federale Leopoldsorde en Kroonorde en de adellijke titels.

"Het Ereteken is helemaal niet gebaseerd op adellijke afstammen. Het gebeurt uitsluitend op basis van bijzondere verdiensten en prestaties", legt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uit.

De uitreiking van Vlaamse Eretekens wordt een traditie op 11 juli