"De stem van God" is overleden op 88-jarige leeftijd

Op 88-jarige leeftijd is de Canadese tenor Jon Vickers overleden. Al geruime tijd leed hij aan de ziekte van Alzheimer. Vickers wordt algemeen beschouwd als een van de grootste operazangers van de vorige eeuw. In de jaren 60 maakte hij furore bij de Metropolitan Opera in New York.

Zijn carrière overspande uiteindelijk een tijdspanne van 30 jaar. Gedurende die periode werd hij "de tenor van God" genoemd, een verwijzing naar zijn unieke stem en zijn geloof.

1958 was het jaar van zijn grote doorbraak. In dat jaar maakte hij zijn debuut op het Bayreuth Festival. Daar vertolkte hij de rol van Siegmund in Wagners "Die Walkuere". Het zou meteen een van de rollen zijn waarmee hij vele jaren later nog vereenzelvigd werd. Nog in 1958 maakte hij in "Medea" indruk als tegenspeler van Maria Callas.

Zijn christelijke geloof is overigens een hindernis geweest tijdens zijn loopbaan.  Zo moest hij bedanken voor de rol van "Tannhäuser" in de gelijknamige opera. Die gaat over de gelijknamige kunstenaar wiens lust hem in conflict brengt met zijn religieus ingestelde verstand.

Zijn prestaties in opera's van onder meer Wagner en Händel leverden hem tal van prijzen op. Zo won hij twee Grammy's en werd hij geridderd. In 1988 zette hij een punt achter zijn carrière. Hij laat een zus achter, vijf kinderen, elf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Onderaan dit artikel kunt u enkele YouTube-filmpjes bekijken waarin u zelf getuige kan zijn van zijn hemelse stem. Behalve zijn stem maakte hij ook indruk met zijn dramatische expressie die zijn gelijke niet kent.