"Het water was warm, zo warm als ons hart"

In heel Europa hebben heel wat mensen in rivieren en beken gesprongen om te ijveren voor proper water. In Vlaanderen trokken 2.800 mannen en vrouwen de zwembroeken en zwempakken aan.

The Big Jump, zoals het evenement heet, is ondertussen een jaarlijkse traditie. Heel wat mensen springen in beken en rivieren om te ijveren voor proper water, want de Europese normen worden amper behaald.

Ook op dertig steden in ons land was het mogelijk om mee te doen. "Het is belangrijk om de overheden wakker te houden en hen te laten zien dat het noodzakelijk is om te blijven investeren in proper water", zegt Chris Steenwegen van Natuurpunt. "Alle oppervlaktewateren hadden een goede ecologische kwaliteit moeten hebben, maar dat is in Vlaanderen voor geen enkele het geval."

Gent kende met 340 het hoogste aantal springers. Onder hen ook VRT-weervrouw Sabine Hagedoren, die eerder al te zien was in het campagnefilmpje van het evenement. "Ik ben bezorgd om het water. Europees gezien behoren we niet tot de beste van de klas. In tegendeel."

Volgens sommigen was het water koud tot frisjes, anderen vonden het dan weer goed te doen. "Het water was warm, net zo warm als ons hart", vatte een vrouw samen.