“Lady Gaga is een uitzonderlijk goeie zangeres, beter dan sommige jazz-zangeressen”

“Alle groepen die hier staan, maken muziek die op het festival thuishoort. De naam van de artiest is daarbij van geen belang.” Met die woorden verdedigt Bertrand Flamang van het Gent Jazz Festival zijn keuze om Lady Gaga en Tony Bennett naar de jaarlijkse hoogmis van de jazz te halen. “Lady Gaga is hier thuis.”

Vanavond geeft Lady Gaga samen met Tony Bennett een concert op het Gent Jazz Festival. Niet alle jazzliefhebbers zijn even gelukkig met hun komst. Toch blijft programmator Flamang achter zijn keuze staan. “Jazz is een woord dat ergens aan het begin van de twintigste eeuw is ontstaan om een muziekstijl te omschrijven die altijd verder is blijven evolueren”, vertelt hij aan deredactie.be.  

“Ook vandaag is dat het geval. Sommige mensen blijven evenwel pogingen doen om het label “jazz” te claimen. Ze vormen zich een beeld van wat jazz hoort te zijn. Sommigen zijn open minded, anderen vinden dat bijna niks meer kan. Over smaken moet je kunnen discussiëren. Wij mogen niet zo pretentieus zijn dat wij gaan zeggen wat wel en niet kan. Als muziek goed wordt gemaakt en als er een voldoende draagvlak is om die in onze setting op te nemen, dan doen we dat.” 

Deredactie.be: Hoe haal je als organisator iemand als Lady Gaga en Tony Bennett naar Gent?

Bertrand Flamang: “Zij hebben ons gebeld! Hun project samen is erg specifiek. Bennett willen we eigenlijk al sinds de eerste editie erbij hebben. Bovendien wordt zijn huidige tournee ook als zijn laatste aangekondigd. Ik hoop van niet, want hij zingt nog steeds fantastisch.”

Deredactie.be: Wat vindt u van haar kwaliteiten als zangeres?

Flamang: “Lady Gaga is een uitzonderlijk goeie zangeres, wat mij betreft een betere dan sommige zogezegd gerenommeerde jazz-zangeressen. Van meet af aan voelde je wel dat ze niet de uitstraling van een jazz-zangeres heeft. Dat blijf je zien, maar dat is ook goed.” 

©Tamara Rafkin 2014

Deredactie.be: Wat komt voor u als organisator bij haar komst kijken? 

Flamang: “Het is een diva. Hier is ze thuis en ze maakt haar omgeving hier ook tot een thuis. Ze heeft een lijst met wensen, maar geen belachelijke of extravagante dingen. De lijst is wel erg gedetailleerd, van het kleinste drankje of hapje tot de inrichting van de make-upkamer, de indeling van de ruimtes en de beveiliging. Alles wat je kan bedenken.”

Deredactie.be: En iedereen wil natuurlijk een glimp van haar opvangen.

Flamang: “In het begin lijkt het absurd, maar hoe dichterbij het komt, hoe begrijpelijker het wordt. Als zij zich niet een beetje afschermt, zouden mensen haar de kleren van het lijf rukken. We hebben ontzettend veel mails gekregen van mensen die toch maar in de buurt van Lady Gaga willen geraken. Van lokale Gentse folkloristische figuren tot politici en zakenmensen. Sommige mensen reageren nogal hysterisch. Eerder vandaag stond een hele meute pers en fans voor haar hotel. Mannen met netkousen en pruiken op, echt de meest gekke persoonlijkheden. Van zo’n mensen weet je: als ze Lady Gaga zien, dan storten ze zich op haar."

Deredactie.be: Is het optreden uitverkocht of niet?

Flamang: "Zes weken geleden was de zaal uitverkocht. Dat was op basis van een voorzichtige berekening. Toen raakte ons veiligheidsplan goedgekeurd en zijn er bijkomend 180 tot 190 stoelen vrijgekomen. Die zijn met mondjesmaat verkocht."