"Met deze eisen zou Griekenland onder curatele worden gesteld"

Als de eisen van de eurogroep erdoor komen, dan wordt Griekenland de facto onder curatele gesteld. Dat heeft econoom Geert Noels gezegd in "Terzake". "Misschien blijkt binnen vijf jaar dat de keuze voor een grexit beter was dan het aanmodderen van vandaag."

De ministers van Financiën van de eurozone hebben vandaag opnieuw rond de tafel gezeten over de Griekse kwestie. Een akkoord kwam er niet, een document met aanbevelingen die de voorwaarden voor Athene fors aanscherpen wel.

Concreet zou Griekenland vers geld kunnen krijgen als ze tegen aanstaande woensdag al nieuwe hervormingswetten hebben gestemd. Het gaat dan onder andere om hervormingen van de belastingen, de btw en de pensioenen en de privatisering van enkele zaken.

Onder curatele

"De twaalf maatregelen die Griekenland tegen woensdag zou moeten goedkeuren in het parlement, komen eigenlijk neer op een onder curatele stelling", zegt econoom Geert Noels. Hij verwijst dan onder meer naar de maatregel waarbij heel wat activa zouden worden overgedragen aan een nieuw fonds, als onderpand. "Dat kan worden bekeken als trojka in het kwadraat."

De kans dat de Griekse premier Alexis Tsipras met die voorstellen naar huis kan komen, lijkt echter klein. Maar wat dan? "Dan gaat men wellicht voor wat gesuggereerd wordt: een harde of zachte grexit. Het is jammer dat een grexit zo beladen is. Binnen vijf jaar zal misschien blijken dat de keuze voor een grexit beter was dan aanmodderen, wat we de afgelopen vijf jaar hebben gedaan."

"Elke Griekse leider zou in dit geval kiezen voor de onder curatele stelling. In het geval van Tsipras wordt echter gedacht dat een grexit al een hele tijd in zijn hoofd speelde en dat hij een aanvaardbare vorm wou om dat te kunnen bekomen", besluit de econoom.