"Wie had ooit gedacht dat een pot zo sexy kon zijn?"

"Dat pottenbakken zo erotisch kon zijn." Het was een van de meest geuite opmerkingen, toen 25 jaar geleden de film "Ghost" in de VS in première ging. Demi Moore en Patrick Swayze haalden als Molly Jensen en "geest" Sam Wheat hun beste vingers boven op de muziek van The Righteous Brothers. Zelfs nu, zoveel jaren later, blijft het een van de meest romantische -sommigen spreken zelfs van "geilste"- scènes uit de filmgeschiedenis. En dat zonder dat er ook maar een stukje bloot getoond werd.

Vrouwenwebsite All Womens Talk vatte de aantrekkingskracht als volgt samen: "Deze scène is opnieuw het bewijs dat sexy passages in een film helemaal geen seks nodig hebben, toch niet in de zin dat die seks in je gezicht gesmeten wordt. Het draait allemaal rond de sensualiteit: het feit dat ze meer passie blootgeven met hun ineengestrengelde vingers dan de meeste acteurs met een halfblote kus." Entertainmentwebsite IGN vatte het samen als: "Wie had ooit gedacht dat een pot zo sexy kon zijn?"

Ook Swayze zelf ondersteunde deze uitleg in september 2009 in Daily Mail: "De beste liefdesscènes hebben geen neukbewegingen nodig. Je wil de acteurs niet elkaar wild zien bespringen. Je wil dat ze elkaar heel diep in de ogen kijken. Voor mij is dat sexy."

"Die scène is heel spontaan gegroeid. Het voelde erg sexy aan, in die klei te wroeten, dus het enige wat we moesten doen, was erin mee te gaan. En onze verbeelding de vrije loop te laten. En elkaars armen aan te raken wat dan weer vonken gaf. Gelukkig voelde Demi dat goed aan. Het werd een moment dat de rest van de film nog emotioneler maakte."

Pottenbakkers zelf bleken minder gecharmeerd door het glibberige liefdesspel. "De scène mag dan wereldberoemd geworden zijn, maar met de realiteit van het pottenbakken heeft dit weinig te maken", klonk het. Met vereisten als "Je moet het pottenbakkerswiel constant laten draaien", "Je moet je ogen op de pot houden", "Je eigen handen moeten controle houden over de pot", zelfs "Draag een schort", Jensen/Moore had er allemaal lak aan. Al was het wellicht ook niet de bedoeling van regisseur Jerry Zucker de stiel waarheidsgetrouw weer te geven.

Het nam in ieder geval niet weg dat bijvoorbeeld in 2003 Britse bioscoopbezoekers juist deze scène als de absolute top uitriepen in de categorie "Romantische liefdesscènes", en dat de scène daarmee onder meer scènes uit "Love story" en "Pretty woman" achter zich liet:

lees ook