Eurogroep kan Griekse knoop nog niet ontwarren

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurogroep over Griekenland heeft nog niets opgeleverd. Na negen uur onderhandelen is de vergadering in Brussel vorige nacht opgeschort. Straks praten de ministers voort, in afwachting van een top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden, om 16 uur.

"We hebben uitgebreid gesproken over de Griekse voorstellen, de commentaren van de instituties en veel lidstaten daarop en natuurlijk ook over de financiële problemen die daaruit vloeien", zei een sceptische Jeroen Dijsselbloem na afloop, de voorzitter van de eurogroep.

"We hebben moeten vaststellen dat we de discussie moeten voortzetten. We zijn er nog niet uit. Er zijn een aantal grote problemen op tafel die nog niet zijn opgelost. We gaan om elf uur verder." Afspraak later vandaag dus.

Niet alleen de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is erg streng voor de Griekse regering. Gisteravond laat bleek ook dat Finland dwarsligt: de eurosceptische partij Ware Finnen dreigt ermee de steun aan de Finse regering op te zeggen als die een fiat zou geven aan de Griekse plannen. "Het is duidelijk dat sommige landen geen akkoord willen, maar dan om redenen die niets te maken hebben met ons hervormingsprogramma", tekende het Griekse persagentschap ANA op in Griekse regeringskringen.

Na het sprankeltje hoop op een mogelijke oplossing voor de Griekse schuldencrisis van eergisteren neemt het pessimisme weer de overhand. Vanmiddag komen de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden bijeen in Brussel. Als zij er ook niet uitraken, lijkt een mogelijke grexit wel erg dichtbij te komen.