Eurogroep scherpt voorwaarden voor Athene fors aan

Als Griekenland tegen aanstaande woensdag hervormingswetten goedkeurt, dan kan het land vers geld krijgen. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurolanden vandaag afgesproken. Het definitieve oordeel leggen ze bij hun regeringsleiders en staatshoofden neer, die zich vanavond over de Griekse crisis buigen.

"We zijn van ver gekomen, maar er blijven nog een aantal grote problemen over", dat verklaarde voorzitter Jeroen Dijsselbloem vanmiddag na alweer 6 uur vergaderen met de ministers van Financiën van de eurolanden. De eurogroep schoof daarna de hete aardappel door naar de eurotop die rond 16 uur in Brussel begonnen is.

Concreet hebben de ministers van Financiën afgesproken dat de Grieken aanspraak kunnen maken op vers geld als ze tegen aanstaande woensdag al nieuwe hervormingswetten hebben gestemd. Die moeten de hervormingen die Griekenland eerder zelf voorstelde nog verder aanscherpen.

Het gaat dan onder andere om hervormingen van de belastingen, de btw en de pensioenen. Daarnaast moet Griekenland ook werk maken van een aantal privatiseringen. De nieuwe afspraak zou pas ingaan als beide partijen, Griekenland en de schuldeisers, ermee instemmen.

"Nu heel veel druk op de Griekse ketel"

Volgens de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) was het voor alle ministers meteen duidelijk dat de Griekse besparings- en hervormingsvoorstellen "onvoldoende waren om een ernstig herstel van de Griekse economie mogelijk te maken". Er is de voorbije twee dagen fors geamendeerd en er bestaat nu "voor 90 procent eensgezindheid", zo zei hij.

Van Overtveldt erkent dat de Grieken nu aan aantal zaken heel snel moeten klaren. "Er is inderdaad heel veel druk op de ketel, maar dat is natuurlijk het gevolg van vijf, zes maanden getreuzel langs Griekse kant." Intussen heeft Athene dringend cash nodig, maar een eventueel overbruggingskrediet zal volgens Van Overtveldt "afhangen van hoe Griekenland met dit plan omgaat".

Duitsland en Finland

De vergadering van de eurogroep begon vanochtend onder een slecht gesternte. Gisteren hadden de ministers van Financiën al 9 uur vruchteloos samengezeten. Iets voor middernacht werd afgesproken om de gesprekken vandaag verder te zetten.

De gesprekken verliepen stroef, vooral door de scepsis van Duitsland en Finland. Hun ministers van Financiën toonden weinig vertrouwen in de wil van de regering-Tsipras om de voorgestelde hervormingen uit te voeren. Dat is opmerkelijk, want de voorstellen komen van de Griekse regering zelf en lijken volgens analisten heel erg op de voorstellen die de eurogroep een week eerder had gedaan.

Uiteindelijk is dus beslist dat die voorstellen nog moeten worden aangescherpt, wil Griekenland aanspraak maken op een nieuwe kredietlijn. Die is broodnodig, want de Griekse banken dreigen deze week zonder cash te vallen.