Kernkabinet onderzoekt gat in de begroting

Het kernkabinet heeft 4 uur samengezeten op een geheime locatie. De topministers kwamen om 10 uur vanochtend samen om de begrotingscijfers van het Monitoringcomité te bekijken. Dat comité van federale topambtenaren berekende de regering-Michel nog bijna een miljard moet vinden om de begroting van dit jaar op koers te houden. Vanochtend hebben de ministers bekeken hoe ze die klus kunnen klaren. Ook de tax shift stond op het menu. Om 14 uur gingen de ministers uiteen.

Om precies te zijn moet de federale regering voor dit jaar nog 978 miljoen euro vinden om het begrotingstekort te beperken tot de 2,5 procent, zoals afgesproken met Europa. Voor volgend jaar gaat het om zo'n 800 miljoen euro. 

Een pijnlijke conclusie van het Monitoringcomité was dat btw-inkomsten fors zijn teruggevallen: maar liefst een half miljard zou de staatskas mislopen door de verlaging van de btw op elektriciteit. Vanochtend is beslist om dit cijfer te onderzoeken in een werkgroep.

Om het begrotingshuiswerk tegen het eind van de maand rond te hebben, zullen de premier en zijn vicepremiers de komende weken blijven doorwerken. Bedoeling is om vanaf volgend weekend knopen door te hakken.

Zware inspanning

Premier Charles Michel (MR) heeft het over een zware inspanning. "We zullen proberen de beste maatregelen te nemen met een dubbele bedoeling. We moeten onze begroting op orde zetten, dat is prioriteit één. Jobcreatie is prioriteit twee, dat gaat samen. Jobcreatie is namelijk op termijn de beste manier om een duurzame sanering van onze publieke financiën te krijgen", verklaarde Michel vrijdag al na de ministerraad toen.

Taxshift

Bovendien wil de regering ook tegen het einde van de maand een taxshift uitwerken. Een verschuiving in de belastingen is dat om de loonlasten te doen dalen. Bedrag van de shift: 2,5 tot 3 miljard euro.

Waar dat geld vandaag moet komen, is nog niet helemaal duidelijk. We weten vooral waar de regering het niet gaat zoeken. N-VA wil niet nog eens laten raken aan de bedrijfswagens. Open VLD wil niet dat de huren belast worden. CD&V wil niet dat de werklozen nog extra moeten inleveren. Liberaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft ook al gezegd dat haar zakken dichtgenaaid zijn.

Voor de taxshift staat wel vast dat diesel, alcohol en tabak duurder worden. Er is zelfs sprake van een suiker- en vettaks. Ook zitten er btw-verhogingen in de pijplijn en is er sprake van een speculatietaks op aandelen. Sommigen kijken ook naar de spaarboekjes. Vooral N-VA en de liberalen zijn er beducht voor dat de regering-Michel zo op een belastingregering zal lijken. Daarom dringen ze vooral aan op besparingen bij de overheid en de sociale zekerheid.

"Bijna een onmogelijke taak"

Premier Michel was vorige week nog optimistisch en zei dat hij overtuigd was dat er voor het eind van de maand een akkoord zou zijn over de begroting en de taxshift. "Maar het wordt bijzonder moeilijk", zegt VRT-journalist Johny Vansevenant. "En de begroting van dit jaar en volgend jaar op orde brengen én een taxshift uitwerken waarop CD&V hard aandringt. Sommige zeggen dat het met drie thema's makkelijker wordt omdat er dan meer mogelijkheden zijn om te marchanderen, maar de regering beseft alvast dat het bijna een onmogelijke taak wordt."

Lastig is ook dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vanochtend niet lang bij de besprekingen kon zijn, want om 11 uur werd hij op de bijeenkomst van de eurogroep verwacht.