NASA-sonde stuurt intrigerende nieuwe foto van Pluto

De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons heeft de beste foto tot nog toe gemaakt van de dwergplaneet Pluto. Op de foto zijn vier intrigerende donkere vlekken te zien die vooral het hart van geologen sneller doen slaan.

De vier donkere vlekken zijn met een zwarte rand met elkaar verbonden. Geologen vermoeden dat het wellicht een gebergte is dat zo'n 480 km groot is. Bovenstaande foto is op een afstand van 4 miljoen kilometer van Pluto genomen. Binnen drie dagen komt er wellicht meer duidelijkheid over het mogelijke gebergte, want dan maakt de NASA-sonde voor het eerst een scheervlucht over de dwergplaneet.

New Horizons is 9 jaar geleden vertrokken vanop aarde en heeft er intussen een reis van bijna 5 miljard kilometer op zitten. De sonde verzamelt een schat aan informatie over de dwergplaneet Pluto en haar manen. Het probleem van New Horizons is al die informatie naar de aarde te krijgen. Het zal 16 maanden duren om al de gegevens die de komende dagen verzameld worden, door te sturen.

Na de scheervlucht boven Pluto zal New Horizons haar reis naar de buitenste regionen van het zonnestelsel voortzetten en verder in de Kuiper-gordel doordringen. Het is de bedoeling dat de sonde daar een of twee Kuiper-gordel objecten bestudeert