Tony Bennett en Lady Gaga charmeren Gent met geslaagd jazzconcert

Op het Gent Jazz Festival hebben Lady Gaga en Tony Bennett vanavond hun langverwachte optreden gegeven. Voor een (bijna) uitverkochte tent zongen ze de nummers van hun album “Cheek to cheek” aangevuld met tal van andere klassiekers.

Een jonge popster als Lady Gaga en een hoogbejaarde crooner als Tony Bennett met meer dan zestig jaar ervaring op de teller: het is een onwaarschijnlijke combinatie. Toch hebben de twee vedettes elkaar enkele jaren geleden gevonden. Meer nog: ze maakten samen het album “Cheek to cheek” met daarop hun versie van een resem bekende jazznummers.

Met dit album toert het tweetal momenteel de wereld rond. Vanavond hielden ze halt op het Gent Jazz Festival voor een optreden van ruim anderhalf uur. Twee uiteenlopende artiesten als Lady Gaga en Tony Bennett trekken onvermijdelijk een divers publiek aan. Het festivalterrein was dan ook bevolkt met een bonte mix van bezoekers: oudere dames en heren met een hart voor jazz, maar even goed horden homo’s van allerlei slag die hun idool Lady Gaga van nabij wilden gadeslaan. 

“The greatest singer in the world”

Van “Pokerface” en “Paparazzi” was vanavond evenwel geen sprake: Bennett en Gaga gaven uitsluitend (jazz)klassiekers als “Stranger in paradise”, “Cheek to cheek”, “Nature boy”, “Bang bang”, “Lush life”, “Let’s face the music and dance” en vele andere ten berde. Af en toe in duet, maar meestal afwisselend solo.

Het was een opname van de stem van wijlen Frank Sinatra die Bennett het podium opstuurde. “The greatest singer in the world”, schalden de woorden door de tent. Mogelijk was die uitspraak ooit naar waarheid, maar vandaag is het vooral een eufemisme. Bennett charmeerde met grapjes, kwinkslagen en pretlichtjes in de ogen, maar zijn stem klonk niet altijd even helder. Vooral bij de hoge en lange noten ging hij geregeld de mist in. De man is bijna 89, het publiek vergaf het hem meteen. 

Gaga snoert critici de mond

De stem van Lady Gaga liet dan weer niks te wensen over. Met haar krachtige geluid en feilloze hoge noten bewees ze dat ze ook jazznummers probleemloos aankan. De controverse over haar komst naar het Gent Jazz Festival was haar duidelijk niet ontgaan. “Sommigen onder jullie komen hier om naar geweldige jazz te luisteren”, sprak ze het publiek op een bepaald moment toe. “Anderen zijn misschien wat in de war omdat ik hier ben.” Zich verontschuldigen deed ze in geen geval: “Ik zing al vijftien jaar jazz.” 

8 x Gaga, 8 x anders

Liefst acht keer trok Lady Gaga een andere outfit aan. Bijna altijd gaf ze daarbij een knipoog naar de hoogdagen van de jazz met blinkende pailletten, hopen veren in alle kleuren en volumineuze kapsels. Nu eens leek ze op een schaars geklede Braziliaanse sambadanseres tijdens het carnaval van Rio (inclusief tepelstickers), dan weer stond ze met de allures van Marlène Dietrich op het podium.

Opvallend was de felroze jurk met oversized strik die ze droeg terwijl ze zich (in niet onaardig Frans) aan “La vie en rose” waagde. In combinatie met een los, peroxideblonde kapsel leek ze als twee druppels water op Madonna in de videoclip van “Material girl”. 

Italië en Spanje

Met “The lady is a tramp” en “It don’t mean a thing” sloten Bennett en Gaga hun concert af onder een daverend applaus van het publiek. De komende dagen zijn ze op podia in Italië en Spanje te zien. Daarna keren ze naar de VS terug waar ze hun tournee met nog enkele concerten afsluiten.