Vlaanderen zegt ja tegen nieuwe vormen van logeren

Nog dit jaar moet er een nieuw logiesdecreet zijn waarin ook plaats is voor nieuwe concepten als Airbnb, glamping, boomhutten en druppeltenten. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) werkt aan een nieuw decreet waarin ook plaats is voor verschillende nieuwe concepten, modernere regels en een gelijk speelveld voor alle logiesvormen.
AP2011

Het nieuwe logiesdecreet is het werk van de parlementsleden Cathy Coudyser (N-VA), Karin Brouwers (CD&V) en Marnic De Meulemeester (Open VLD). Hun tekst krijgt de steun van Weyts.

Het is de bedoeling om overbodige regels weg te laten en de focus te leggen op brandveiligheid en netheid. Het zal ook eenvoudiger worden om overnachtingen aan te bieden. Het hele systeem van aanmeldingen en vergunningen wordt vervangen door vrijwillige erkenningen met of zonder sterren.

Vóór een uitbater een officiële erkenning kan krijgen, moet hij goedgekeurd worden door de inspectie. Er zullen ook steekproefsgewijze controles en inspecties bij twijfels of na klachten zijn.

"Gelijk werk, gelijke wetten voor iedereen die geld verdient met overnachtingen", zegt Weyts. "Dit nieuwe logiesdecreet houdt het simpel. Het is een slim 'one size fits all'-decreet, dat meteen ook geschikt is voor boomhutten, druppeltenten, glamping, logies via onlineplatformen, en alle initiatieven uit de nieuwe deeleconomie. Iedereen speelt volgens dezelfde spelregels."

Het nieuwe decreet moet dit jaar nog klaar zijn. Het huidige logiesdecreet dateert van 2008.