VN-akkoord ondertekend door meeste strijdende partijen in Libië

De meeste strijdende partijen in Libië hebben in de Marokkaanse stad Skhirat het door de Verenigde Naties (VN) voorgestelde "vredes- en verzoeningsakkoord" ondertekend. De vertegenwoordigers van het parlement in Tripoli bleven afwezig. "Het is een stap, maar het is werkelijk een belangrijke stap in het vredesproces", zo verklaarde Bernardino Léon, de VN-afgevaardigde voor Libië.

Bij de ondertekening waren vertegenwoordigers van het Libische parlement in Tobroek en vertegenwoordigers van de gemeenten, de politieke partijen en het maatschappelijk middenveld aanwezig.
Belangrijkste afwezigen waren de vertegenwoordigers van het parlement in Tripoli. Het bestand, waarin onder meer melding wordt gemaakt van de vorming van een regering van nationale eenheid en van de organisatie van nieuwe verkiezingen, was dinsdag namelijk verworpen door dat parlement.

Deur blijft open

Bernardino Léon benadrukte wel dat "de deur open blijft" voor "zij die niet aanwezig waren". Hij beklemtoonde ook dat er na het einde van de ramadan nog onderhandelingen kunnen volgen waarop de geschilpunten mogelijk nog worden weggewerkt.
Libië is sinds vorig jaar het toneel van een hevige machtsstrijd tussen een internationaal erkende regering in het oostelijke Tobroek en een islamistisch bewind in Tripoli. Beide coalities hebben verscheidene strijdende milities rond zich geschaard.