"Europa wou Griekenland straffen"

Economen Paul De Grauwe en Koen Schoors zijn niet mals voor het akkoord over Griekenland van vanochtend en vooral niet over de manier waarop dat tot stand is gekomen. Ook is er geen garantie dat Athene kan rekenen op een schuldherschikking.
AP2014

Paul De Grauwe (ex-KU Leuven en nu London School of Economics) staat al langer kritisch tegenover de manier waarop Europa de landen met zware schulden aanpakt. 

Hier was het duidelijk dat Europa "Griekenland wou straffen", zegt De Grauwe. De bezuinigingen van de voorbije vijf jaar hebben de economie al fors doen krimpen en de werkloosheid nog doen stijgen en nu komt daar nog een schep van hetzelfde bovenop.

Griekenland zal nu nog verder moeten bezuinigen, de belastingen gaan naar omhoog en het mes wordt nog meer gezet in de uitgaven. Volgens de Grauwe kan dat Athene enkel nog verder in het moeras duwen, want de inkomsten van de staat zullen dalen en de economie zal nog meer aanmodderen.

De regering-Tsipras had volgens hem dan ook geen andere keuze dan toegeven, zeker nu de ECB de liquiditeiten voor de noodlijdende Griekse banken niet meer wou optrekken. Ook is er geen enkele garantie dat de Grieken een schuldherschikking krijgen als ze de gevraagde hervormingen ook doorvoeren.

"Privatisering op korte tijd is onzinnig"

Professor Economie Koen Schoors van de Universiteit Gent is opgelucht dat een grexit vermeden is, maar heeft wel forse kritiek op het akkoord van vanochtend.

Dat Griekenland nu gedwongen wordt om op korte termijn voor 50 miljard euro overheidsbezittingen te privatiseren, vindt hij "onzinnig", omdat dat nooit een goede prijs kan opleveren op dergelijk korte termijn.

Schoors verwijt de eurozone dat die de "onzekerheid voor Griekenland nog heeft aangewakkerd", net zoals in Cyprus eerder door allerlei uitspraken, waardoor "een run on the banks" bijna in de hand gewerkt werd. Op die manier werd volgens hem bijna een grexit georganiseerd. Dat mag nooit meer gebeuren, vindt hij.

Wel geeft hij toe dat de Grieken hun eigen land beschouwen als "een mislukte staat" en dat veel van de geëiste hervormingen nodig zijn, maar nu hebben de Grieken vooral een perspectief nodig, vindt Schoors. Dat kan via een schuldherschikking, maar ook via investeringen onder andere via het Juncker Plan en de Europese Investeringsbank om toch groei te realiseren.

Door de hulpplannen in het verleden zijn vooral banken gered en nu gaat het ook weer om de Griekse banken, niet om de Grieken zelf, zegt Schoors. Het was volgens hem ook verkeerd om de schuldenkwestie te laten verworden tot een dispuut tussen landen onderling en tussen de belastingbetalers en kiezers van die landen.