"Geef je kind al zakgeld vanaf 6 jaar"

Het is een goed idee om kinderen al vanaf zes jaar zakgeld te geven. Daarbij volstaan muntjes van één of twee euro per week. Dat adviseert de Gezinsbond. Kinderen komen zo al vroeg in contact met geldbriefjes en muntjes en leren op jongere leeftijd de waarde van geld kennen.
lev dolgachov

Uit een bevraging van de Gezinsbond bij bijna duizend Vlaamse ouders en tieners, waarover Het Nieuwsblad schrijft, blijkt dat jongeren van 12 jaar gemiddeld 25 euro zakgeld per maand krijgen. Dat bedrag stijgt als het kind ouder wordt. Maar Vlaamse ouders kunnen hun kinderen beter ook op vroegere leeftijd zakgeld geven. "Het is belangrijk dat jongeren van jongs af aan de waarde van geld leren kennen." zegt Yves Coemans van de studiedienst van de Gezinsbond.

Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen die naar het basisonderwijs gaan, kunnen al leren omgaan met geld. "Uiteraard heeft een kind van zes niet zoveel geld nodig, maar als het iedere week bijvoorbeeld één of twee euro krijgt, zal het makkelijker de rol van geld onder de knie krijgen", zegt Yves Coemans. Best geven ouders hun kind al vanaf jonge leeftijd ook iets meer zakgeld dan het nodig heeft. Zo leert het kind een kleine som te sparen.

Geld in contanten

Uit de bevraging van de Gezinsbond blijkt ook dat ouders het zakgeld van hun kinderen op een zichtrekening storten. Dat is natuurlijk makkelijk, maar niet de beste manier. "Kinderen hebben minder dan vroeger ervaring met muntjes en geldbriefjes. Ze zien hun ouders allerlei aankopen betalen met eenzelfde bankkaart. Ze cash geld toestoppen bevordert hun kennis van de waarde van het geld."

Yves Coemans voegt er wel aan toe kleuters best nog geen zakgeld krijgen. "Als je kind nog niet kan rekenen of niet beseft dat je voor een drankje op een terras moet betalen, heeft het geen zin om je kind geld te geven."

Duidelijke afspraken

De Gezinsbond benadrukt ook dat ouders duidelijke afspraken moeten maken met hun kinderen over wat ze met het zakgeld mogen kopen. Hoe later je daarmee begint, hoe moeilijker het wordt om die afspraken nadien af te dwingen.

"Je kan niet plots aan een vijftienjarige vragen om maandelijks samen de uitgaven te overlopen als je vroeger nooit afspraken hebt gemaakt. Het verbaast ons dat heel wat ouders geen idee hebben waaraan hun kinderen hun zakgeld besteden en zelfs niet weten of hun kinderen vinden dat ze genoeg krijgen", aldus Yves Coemans.