"Grexit was vanochtend bijna een feit"

Als het van Merkel en Tsipras had afgehangen, dan was de grexit vannacht een feit geweest. Dat schrijft de Financial Times. Vanochtend vroeg, na 14 uur onderhandelen wilden de Duitse bondskanselier en de Griekse premier kennelijk de handdoek in de ring gooien, heeft de redactie van de zakenkrant vernomen. Het was EU-president Donald Tusk die de vermoeide onderhandelaars tegenhield: “Sorry, maar het bestaat niet dat jullie deze kamer verlaten”, zou de Poolse politicus gezegd hebben.

Tsipras pikte het niet dat Merkel Griekenland voor 50 miljard onder curatele wilde stellen. De Griekse premier zag dat -vanzelfsprekend- als een nationale vernedering. Maar na een uur extra onderhandelen werd er kennelijk toch een vergelijk gevonden.

De Financial Times schetst de situatie van afgelopen nacht op basis van een of verscheidene ooggetuigen die bij de onderhandelingsmarathon aanwezig waren. Naarmate de uren afgelopen nacht wegtikten, werd het gevreesde grexit-scenario kennelijk steeds waarschijnlijker.

Arbiter Hollande

Een aanwezige in de grote vergaderzaal getuigt dat Duitsland zich afgelopen nacht steeds minder constructief opstelde, in tegenstelling tot de Griekse premier. Toen die een preek kreeg van zijn Sloveense collega, zou premier Matteo Renzi van Italië tussenbeide zijn gekomen.

Uiteindelijk, zo schrijft de Financial Times, was het de Franse president François Hollande die kemphanen Alexis Tsipras en Angela Merkel uitnodigde om de curatelestelling te bespreken in het kantoor van EU-president Tusk. 

En zo geschiedde. Maar ook in Tusks kantoor kwamen Merkel en Tsipras er niet uit en zagen ze geen andere uitweg dan een grexit. Maar toen de twee zijn kantoor wilden verlaten, zou Tusk hen tegengehouden hebben.

"Sorry, maar het bestaat niet dat jullie deze kamer verlaten”, zou de Poolse politicus gezegd hebben. Waarop ze nog een uur voortvergaderden en Tsipras uiteindelijk instemde met een zwaar pakket van hervormingen, waarbij hij een deel van zijn zeggenschap in eigen land uit handen zal geven aan de schuldeisers.