"Lidstaten willen solidair blijven, maar niet in bodemloos vat investeren"

Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) is tevreden dat er een akkoord is over Griekenland, maar het vertrouwen tussen Griekenland en Europa is daarmee nog niet hersteld.

"Het is een moeilijke deal geweest, maar ik denk dat het belangrijkste nu is, dat er een deal is. Dit moet een nieuwe start zijn voor vertrouwensherstel, want dat is nu echt nodig", zei ze in Terzake. 

Ze geeft toe dat er erg zware voorwaarden worden opgelegd aan Griekenland, maar ze wijst er op dat dit al een derde hulpplan is voor het land. "We moeten kijken naar wat de Grieken vroeger al beloofd hebben en wat er allemaal niet is uitgevoerd. Er is al 400 miljard euro geleverd en nu vragen ze opnieuw 85 miljard euro."

De lidstaten willen dat de Grieken hervormingen doorvoeren om hun staat op het juiste spoor te krijgen. "De lidstaten willen solidair blijven, maar niet om in een bodemloos vat terecht te komen", zegt ze.

Thyssen zegt dat Europa ook klaar staat om hulp te bieden om de negatieve effecten voor de gewone Griek zoveel mogelijk te verzachten. "Maar desondanks zal het voor de Grieken nog een aantal jaar moeilijk zijn", zegt ze.

Ze geeft toe dat Europa ook zelf lessen moet trekken. "We moeten onze economische en monetaire unie veel verder verdiepen", zegt ze. "De enige conclusie is dat we samen vooruit moeten gaan en Europa verder integreren."