Charles Michel tweette als allereerste: "Niet afgesproken"

Charles Michel (MR) heeft als eerste getweet dat er een Europees akkoord was over Griekenland. Volgens zijn woordvoerder, Barend Leyts, was er evenwel geen afspraak gemaakt over wie het nieuws over een doorbraak in de Griekse kwestie als eerste wereldkundig mocht maken op Twitter. "Hij zag dat er plots toch een doorbraak kwam, en wilde die geruststellende boodschap met iedereen delen."

8.39 uur vanmorgen. "Agreement", post Charles Michel kort en krachtig op Twitter. Hij doet dat gelijktijdig met Nikos Christodoulides, een woordvoerder van de Cypriotische regering (die het weliswaar iets minder uitgesproken zegt). Het is vooral de tweet van Michel die de wereld rondgaat. Hij kwam immers als allereerste met het grote nieuws dat er na 17 uur onderhandelingen dan toch een akkoord is.

Het gezaghebbende Britse persbureau Reuters neemt Michels twitterbericht bijna meteen over om een dringende, rode flashboodschap door de telexen te jagen. Michel duikt ook op in Britse en andere media, zoals The Independent.

Hoe gaat het er dan aan toe op zo'n vergadering tussen de belangrijke Europese leiders? Mag er iemand als eerste het verlossende bericht de wereld in sturen? Volgens Leyts werd er niks in die zin afgesproken, maar was Michel er gewoon als de kippen bij toen hij vaststelde dat er toch een doorbraak was.

"Hij was actief betrokken bij de gesprekken en wou de geruststellende boodschap snel verspreiden, toen hij zag dat er een consensus was", zegt Leyts. Michels antennes stonden blijkbaar nog op scherp, na urenlange discussies: "Ik was gewoon de eerste die het doorhad", zei hij aan de collega's van La Libre.