Dijsselbloem herkozen als eurogroepvoorzitter

De ministers van Financiën van de eurozone hebben een "nieuwe" voorzitter verkozen. Het is de Nederlandse minister van Financiën die het overleg mag blijven voorzitten. Hij haalde het in de stemming van zijn uitdager, de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos.
AP2015

Na een pittig weekend vergaderen kwamen de ministers van Financiën van de eurozone vanmiddag opnieuw bijeen. Aanvankelijk stond de aanduiding van een voorzitter voor de komende 2,5 jaar op de agenda, maar het akkoord dat de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone rond Griekenland hebben gesloten, duwde dat agendapunt enigszins naar de achtergrond.

Hoe het ook zij, de ministers van Financiën van de eurozone hebben unaniem beslist dat de socialist Dijsselbloem de komende 2,5 jaar voorzitter blijft van hun overleg. De verkiezing was eerder uitgesteld omdat de Griekse crisis prioritair was, maar nu daarover een akkoord bereikt is, konden de ministers vandaag toch overgaan tot de stemming. Om 18 uur kwam er witte rook uit Brussel, middels een tweet.

De 49-jarige Nederlander heeft er al een termijn van 2,5 jaar op zitten. In januari 2013 volgde hij Jean-Claude Juncker op, die nu voorzitter is van de Europese Commissie.

Dijsselbloem kreeg in zijn eerste termijn het Griekse dossier op zijn bord. Afgelopen weekend kon hij daarover met de eurogroep geen akkoord bereiken, maar op een aansluitende vergadering konden de staatshoofden en regeringsleiders dat uiteindelijk wel.

Het akkoord laat een derde hulpplan voor Griekenland toe tegen zware voorwaarden. Maar het kan niet onmiddellijk van start gaan. Zo moeten de parlementen van onder meer Griekenland, Duitsland, Finland, Nederland en en nog enkele andere eurolanden daarover stemmen. Bovendien is er haast bij, want de Griekse economie en bankwereld staan op het punt om in te storten.

De eurogroep moet zich nu bezighouden met voorlopige maatregelen om Griekenland overeind te houden tot het hulpplan groen licht krijgt, zo niet is alles voor niets geweest.

Bovendien laat de Finse minister van Financiën Alexander Stubb -één van de haviken tegenover Griekenland- doorschemeren dat het debat over die tijdelijke maatregelen ook geen routineklus wordt. "Ik denk niet dat veel landen een mandaat geven om geld vrij te maken zonder voorwaarden", aldus Stubb.

Ook onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (foto) rekent erop dat de Griekse regering het akkoord van vanochtend zal uitvoeren zoals afgesproken. "Het akkoord vraagt dat de Griekse regering meteen actie onderneemt en daar zal al een eventueel overbruggingskrediet van afhangen", aldus Van Overtveldt.

Jeroen Dijsselbloem (boven) had bij de verkiezing een tegenkandidaat in de Spaanse minister Luis de Guindos (foto in tekst).

Voor de Grieken maakte het weinig uit, wie het pleit zou winnen, want zowel Dijsselbloem als de Guindos traden niet bepaald soepel op tegen Athene. De Nederlander had het voordeel dat hij zittend voorzitter is. Zijn aanpak van de crisis in Cyprus bij het begin van zijn mandaat kreeg nogal wat kritiek, maar daarna is die verstomd. Dijsselbloem behoort tot de sociaaldemocratische PvdA in Nederland.

De Guindos is een kopstuk van de Spaanse conservatieve Partido Popular en van de regering-Rajoy. Hij kreeg dan weer krediet wegens zijn aanpak van de Spaanse bankencrisis, die nu onder controle lijkt te zijn.

AP2012