Druk vakantieweekend in het vooruitzicht

Automobilistenverenigingen Touring en VAB voorspellen voor het komende weekend heel wat vakantiedrukte op de binnen- en buitenlandse wegen. Touring verwacht van 17 tot 19 juli een rood weekend voor het verkeer in Europa dat naar het zuiden rijdt en een oranje weekend voor de terugkeer.

In België zal de avondspits vrijdag vroeger op gang komen en langer aanhouden. Door het verlengde weekend van 21 juli zullen veel Belgen naar de kust en naar het zuiden vertrekken. Vooral op de ringwegen rond Antwerpen en Brussel zal het druk worden.

Ook de inwoners uit Zuid-Nederland, die meteen na hun vertrek al in België arriveren, veroorzaken veel drukte op onze wegen. Op dinsdagavond kunnen de terugkerende weekendtoeristen ook hinder veroorzaken vanuit de kust naar het binnenland, aldus VAB.

Vrijdag en zaterdag

Voor wie vertrekt wordt het vooral vrijdag en zaterdag druk. De drukte begint vanaf vrijdagmiddag en duurt tot vrijdagavond. Zaterdag is de Franse Rhônevallei een te mijden reisdag voor het vertrek. In de rest van Frankrijk blijven de problemen beperkt. In de rest van Europa wordt het heel erg druk met lange files. De drukste uren liggen tussen 10 en 15 uur, aldus de prognose van Touring.

Rustige terugkeer

Voor de terugkeer wordt het minder druk: er wordt wel moeilijk verkeer verwacht, maar de files zijn minder lang. Op zondag blijft het druk, maar het verkeer in Europa zal volgens Touring wel vlotter verlopen.

VAB verwacht dit weekend in Frankrijk enkel files op de traditionele knelpunten. In Duitsland zijn de inwoners van de noordelijke deelstaten met vakantie en wordt het vooral zeer druk op de snelwegen rond Berlijn en Hamburg. Ook in Oostenrijk en Zwitserland zal het zaterdag enorm druk zijn op de wegen.

Vertrek op zaterdag

De automobilistenverenigingen raden vakantiegangers die naar het buitenland reizen aan om hun vertrek uit te stellen tot zaterdagmiddag of zondag. Terugkeren doe je het best op vrijdag. VAB voegt er aan toe dat wie naar de Belgische kust wil, dat het best vrijdag na 21 uur of zaterdag tussen 7 en 9 uur of na 15 uur doet.