Dubbel zoveel zonnepanelen geplaatst in Vlaanderen

In de eerste vier maanden van 2015 zijn in Vlaanderen dubbel zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is een gevolg van de strengere regels voor nieuwbouw. Ook de lagere prijs speelt mee.
AP2013

Tussen 1 januari en 30 april 2015 kwamen er in Vlaanderen 2.836 nieuwe installaties van zonnepanelen van minder dan 10 kilowatt bij, schrijft Het Laatste Nieuws. Meer dan een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen er 1.293 installaties bijkwamen.

De voorbije jaren was de markt van de zonnepanelen helemaal stilgevallen, na een ongeziene boom tussen 2005 en 2012. Die inzakking had vooral te maken met de afbouw van de subsidiëring die de Vlaamse regering jarenlang toekende in de vorm van groenestroomcertificaten. Sinds kort zijn er voor kleine installaties zelfs helemaal geen certificaten meer te krijgen.

Nieuwbouw

Dat er nu weer dubbel zoveel installaties zijn geplaatst, ook al zijn de subsidies afgeschaft, heeft onder meer te maken met de verscherpte regels voor nieuwbouw. Wie een huis bouwt, moet voortaan in hernieuwbare energieproductie of zeer zware isolatie voorzien.

Zonnepanelen zijn de laatste jaren ook veel goedkoper en efficiënter geworden. "De prijzen dalen en de rendementen stijgen, waardoor het een heel goede belegging is", reageert Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD).

Turtelboom werkt nu aan een kwaliteitscharter voor groepsaankopen. Er komt ook een zonnekaart aan, die zal aangeven hoeveel rendement een dak met zonnepanelen kan opleveren.