ECB verhoogt steun Griekse banken niet, banken blijven dicht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft beslist om het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend, niet te verhogen. De Griekse banken blijven voorlopig nog zeker twee dagen dicht, bevestigde het Griekse ministerie van Financiën. Woensdag wordt de situatie opnieuw bekeken.

De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. De ECB gaat dat plafond voorlopig niet verhogen. Voorlopig heeft Griekenland al om en bij de 89 miljard geleend.

Anderzijds heeft de ECB, dankzij het in Brussel bereikte akkoord, de kraan ook niet definitief dichtgedraaid. Het is dus maar hoe het bekijkt. De 'lifeline' is dus nog open. Het Griekse ministerie van Financiën kondigde na de beslissing van de ECB alvast aan dat de Griekse banken nog zeker twee dagen dicht blijven, tot woensdag. Dan wordt de situatie opnieuw bekeken.

ECB houdt Griekse parlement onder druk

Griekenland bereikte vanmorgen na een 17 uur durende vergadering een akkoord met de andere eurolanden, waardoor het land weer uitzicht kreeg op nieuwe financiële hulp. In ruil daarvoor moet het Griekse parlement voor woensdag een reeks bezuinigings- en hervormingsmaatregelen aannemen.

De ECB wacht op de uitkomst van dat proces, voordat eventueel wordt beslist de noodsteun voor de banken weer te verhogen. Er is ook nog een deadline volgende week, wanneer (op maandag 20 juli) de Grieken weer een schijf geld moeten terugbetalen aan de ECB. Eenmaal het Griekse parlement de opgelegde maatregelen heeft goedgekeurd, kan er opnieuw onderhandeld worden. "Als ze dat niet doen tegen woensdag, wordt het moeilijk", klinkt het vanuit Frankfurt, om de duimschroeven nog wat aan te halen.

ECB zou woensdag weer samenkomen

De ECB zou woensdagavond opnieuw samenkomen om verdere noodhulp te bespreken. De Griekse banksector heeft al laten weten dat een plafondverhoging uiterst gewenst is. "Anders kunnen we niet overgaan tot 'business as usual'", klinkt het bij de Griekse bankiers. "Het zou wel erg extreem zijn mocht de ECB geen vers geld geven."

Maar zelfs als er verdere financiële hulp komt, zullen de huidige kapitaalcontroles wellicht nog even duren. "De Griekse regering mag ze zeker niet opheffen", zei economisch adviseur Volker Wieland. Een andere official zei dat die kapitaalcontroles - waarbij de Grieken per dag slechts een maximumbedrag mogen afhalen - in het beste geval geleidelijk zullen worden opgeheven. "We moeten vermijden dat er een 'run on the banks' komt, dat zou nog meer problemen veroorzaken," zei een bron binnen de Griekse centrale bank.

Volgens het Europese akkoord komt er overigens ook een privatiseringsfonds voor de verkoop en exploitatie van Griekse staatseigendommen. De opbrengsten daarvan moeten deels worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren.