Eurogroep bereikt akkoord, grexit is van de baan

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden hebben na een marathonzitting van 17 uur een akkoord bereikt over de Griekse schuldencrisis. Het grexit-scenario is definitief van de baan en Griekenland moet een hele reeks hervormingen doorvoeren in ruil voor vers geld. Er komt ook een soort garantiefonds waarin Athene 50 miljard moet stoppen.

De top heeft zo'n 17 uur geduurd en is twee keer onderbroken zodat Tsipras apart kon overleggen met de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en Europees president Donald Tusk.

Het akkoord komt er na een weekend vol spanning, waarbij het optimisme over een oplossing voor de financiële problemen van Athene geleidelijk weer was omgeslagen in pessimisme. Vooral het vertrouwen in de wil van de Griekse regering om effectief hervormingen door te voeren bleek helemaal weg bij landen zoals Duitsland en Nederland. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble eiste spijkerharde garanties van de regering-Tsipras.

Landen zoals Frankrijk, Italië en Cyprus zaten op een andere lijn en wilden Griekenland vooral in de eurozone houden en de regering-Tsipras wel een kans geven.

Ondanks de vrees dat de euroleiders er niet uit zouden raken, zijn er toch resultaten geboekt na een marathonvergadering. Zo niet hadden de Europese Unie en de eurolanden beslist een modderfiguur geslagen.

Loodzwaar

Wat van Griekenland wordt gevraagd, is niet min. Het Griekse parlement moet tegen overmorgen al enkele belangrijke hervormingen goedkeuren - onder meer een btw-verhoging en een pensioenhervorming - en Athene moet voor tientallen miljarden onder een soort van Europese curatele laten privatiseren. Bovendien zou de regering-Tsipras ook enkele beslissingen moeten terugdraaien die ze de afgelopen maanden heeft genomen.

Toch blijven er veel twijfels. Het akkoord druist lijnrecht in tegen de koers die de regering-Tsipras de laatste maanden heeft gevaren. Wellicht zal Tsipras met dissidentie binnen zijn linkse partij Syriza moeten afrekenen en zal hij de steun van de oppositie nodig hebben om het hele pakket veilig en wel door het parlement te loodsen.

Op een persconferentie achteraf heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meer uitleg gegeven over de timing. Morgen en overmorgen moet het Griekse parlement een aantal in wetten gegoten hervormingen goedkeuren, waarop de eurogroep woensdag nog eens met elkaar zal overleggen.

Vóór vrijdag moeten de parlementen van de andere eurolanden nog hun fiat geven, waarop de eurogroep de formele beslissing kan nemen om de onderhandelingen over een reddingsplan op te starten. Die onderhandelingen zullen door de instituties - de trojka dus - worden gevoerd. Het hele proces zal volgens Dijsselbloem weken duren.