Hongarije begint met bouw van "antimigrantenmuur"

In Hongerije is vandaag de eerste steen gelegd van een 175 kilometer lange en 4 meter hoge muur langs de grens met Servië. De muur moet de toevloed van mensen die illegaal het land binnenkomen afremmen of stoppen.

Aan de grensovergang Morahalom-Horgos met de Servische stad Subotica zullen soldaten in eerste instantie een 150 meter lang "modelfragment" van de muur oprichten, zo meldde het Hongaarse staatsagentschap MTI.

"Dagelijks arriveren in Hongarije gemiddeld 1.000 mensen die illegaal de grens overgestoken hebben. Illegale immigratie is een ernstig probleem geworden en vergt permanente controle", zeggen de autoriteiten. Het gaat om een tijdelijke maatregel.

Het project, haast een kopie van de Israëlisch-Palestijnse of de Amerikaans-Mexicaanse muur, wordt fel op de korrel genomen door mensenrechtenorganisaties.

Dit jaar zouden al 78.190 mensen illegaal Hongarije zijn binnengekomen, van wie 77.600 via de Servisch-Hongaarse grens. Dat is nu al dubbel zo veel als in geheel 2014.

Vorig jaar was er in Servië een toevloed van (economische) vluchtelingen uit het zich eenzijdig onafhankelijk verklaard hebbende Kosovo. Dit jaar komt bijna driekwart van de vluchtelingen uit crisisgebieden in het Midden-Oosten.