Merkel zet deur voor schuldherschikking op een kier

Verschillende Europese leiders reageren min of meer positief op het bereikte akkoord over Griekenland. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn de landen van de eurozone bereid om de schulden van Griekenland wat te spreiden, maar van een schuldkwijtschelding kan volgens haar geen sprake zijn. Voor Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is het scenario van een eventuele grexit nu wel van de baan.

"De eurozone is bereid om indien mogelijk bijkomende maatregelen te treffen om de Griekse schuldenlast te verlichten", zegt Angela Merkel. Dat betekent dat ze de mogelijkheid van een schuldherschikking niet langer uitsluit, toch wel een tegemoetkoming naar Athene.

Desondanks wil ze al te veel Grieks triomfalisme meteen temperen. "Een schuldkwijtschelding is uitgesloten. Echte hulp komt er pas na een eerste positieve beoordeling van het nieuwe Griekse programma."

"De weg zal lang en moeilijk zijn als je mag afgaan op de onderhandelingen van afgelopen nacht", aldus de Duitse bondskanselier.

Geen grexit

"Een grexit is van de baan", bevestigt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. "We hebben een akkoord bereikt, en dat heeft enige moeite gekost. "Van bij het begin heeft de Commissie erop gehamerd dat we geen enkele vorm van grexit konden aanvaarden." Een verwijzing is dat naar een idee van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voor een soort tijdelijke grexit.

"Maar er zijn geen winnaars en geen verliezers. Dit is een typisch Europees compromis", besluit de Commissievoorzitter.

"Verschrikkelijk grote som"

De Nederlandse premier Mark Rutte klinkt heel wat sceptischer. Nederland was samen met Duitsland een van de landen die het scherpst waren voor de regering-Tsipras. Eerder had Rutte zijn kiezers beloofd dat Athene geen extra geld meer zou krijgen. "Als dit doorgaat, als dat programma er komt, dan kan ik die verkiezingsbelofte niet houden", geeft hij toe. "Want dan gaat er extra geld naar Griekenland. Zo simpel is het."

Rutte heeft het over "een verschrikkelijk grote som geld" die de Grieken nodig hebben. De eurolanden zullen werken om het totaalbedrag naar beneden te krijgen, zegt hij. De Nederlandse regeringsleider wil een grexit nog niet helemaal uitsluiten. "Ik doe daar geen voorspelling over."

"Historische beslissing"

De Franse president François Hollande is duidelijk wel blij dat er eindelijk een akkoord is. Hij heeft het over "een historisch akkoord waardoor Griekenlaznd in de eurozone kan blijven". Hij vindt ook dat de Griekse premier Alexis Tsipras een moedige keuze heeft gemaakt.

"De geloofwaardigheid van Europa zou zijn aangetast, mocht er vandaag geen akkoord zijn bereikt", vindt Hollande. Het is een publiek geheim dat Franse specialisten mee de pen hebben vastgehouden bij het opstellen van het laatste hervormingsplan van de Griekse regering.